Hlavní obsah

Rozvědka ukázala v kauze Skripal na Rusko. Britové ale zřejmě neříkají vše

Vývoj v kauze Skripal komentuje Jiří Hošek.Video: Redakce seznam

 

Reklama

Britský list The Times napsal, že nervová látka Novičok, kterou byl otráven ruský exšpion Sergej Skripal se svou dcerou, pochází z ruské laboratoře. Odvolává se na zdroje z bezpečnostních služeb.

Článek

Britské tajné služby jsou přesvědčeny, že se jim podařilo lokalizovat tajnou ruskou laboratoř, která vyrobila nervově paralytický jed použitý při útoku na dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala v jihoanglickém Salisbury. Napsal to dnes britský list The Times s odvoláním na nejmenované zdroje v bezpečnostních službách.

Britské tajné služby podle listu byly schopny původ látky lokalizovat hned v prvních dnech po útoku. O existenci laboratoře na výrobu Novičoku totiž údajně věděly už před samotným útokem.

Londýn se domnívá, že Rusové vyvinutou látku, která je odvozená od sovětského programu „Novičok” z 80. let, také testovali, jestli se hodí pro potřeby vražedného útoku na jednotlivce. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý se domnívá, že britská vláda disponuje přesvědčivými důkazy o tom, kde bojová látka vznikla. „Mám dojem, že Britové mají informace, které nechtějí říct. Mohly by ukazovat na jejich schopnost získávat zpravodajské informace v Rusku. Pokud mají vzorek látky, mají pravděpodobně víc informací, než jsou ochotní veřejně říct,” řekl Šedivý Českému rozhlasu Plus.

O místě výroby jsou bezpečnostní experti podle The Times přesvědčeni s vysokou mírou pravděpodobnosti. Rusko za místo původu Novičoku označil před dvěma týdny i britský ministr zahraničí Boris Johnson. Odvolal se na experty z vládního výzkumného centra Porton Down, to ale v úterý přiznalo, že neví, odkud Novičok pochází.

Rusko, které dál kategoricky popírá, že má s událostmi v Salisbury cokoliv společného, mezitím utrpělo významnou diplomatickou porážku. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v poměru 15 hlasů ku 6 odmítla návrh Moskvy na nové, společné vyšetřování útoku bojovou chemickou látkou. 17 členských zemí mezinárodní organizace sídlící v Haagu se hlasování zdrželo. Ruský velvyslanec při OPCW Alexandr Šulgin podle BBC obvinil Velkou Británii, že její obhajoba dosavadního postupu byla „špinavým tokem naprostých lží a otevřenou rusofobií”.

Ve světle prudkého zhoršení britsko-ruských vztahů přitahuje mimořádnou pozornost večerní duel čtvrtfinále Evropské ligy mezi fotbalisty Arsenalu a CSKA Moskva. Ruští fanoušci mají na své britské protějšky dlouhodobě spadeno. Příznivci Anglie byli ruskými chuligány brutálně napadeni před dvěma lety v Marseille před i po zápase Eura. Část fanoušků CSKA chtěla dorazit do Londýna v provokativních tričkách s nápisem „Novičok Tour 2018”. Zápas na Emirates Stadium budou i proto doprovázet přísná bezpečnostní opatření. Obě strany se navzájem ujišťují, že na fanoušky v „druhé zemi” nečeká žádné nebezpečí. Záruku pro fandy Arsenalu pro případnou cestu do Moskvy dal sám šéf organizačního výboru nadcházejícího MS v Rusku Alexej Sorokin.

Britská policie prověřuje v souvislosti s případem totožnost několika lidí

Britská tajná policie prověřuje totožnost Rusa, který den před otravou agenta Sergeje Skripala cestoval ve stejném letadle, v němž se Skripalova dcera Julija vracela z Moskvy do Londýna. Napsal to list Daily Mail.

Prověřovaná ruská osoba podle britského deníku strávila ve Spojeném království jen několik hodin, než se vydala na zpáteční cestu do Moskvy. Britští vyšetřovatelé zkoumají, za jakým účelem podezřelý člověk z Ruska do Británie přijel.

Podle zdrojů listu Daily Mail policisté prověřují ještě několik dalších lidí cestujících v letadle s Julijí Skripalovou. „Jsme přesvědčeni, že je možné, že osoby zodpovědné za útok opustily zemi během několika hodin,“ řekl britskému listu informovaný zdroj.

Britská policie zatím v souvislosti s kauzou Skripalových nehovořila o konkrétních podezřelých, připomněl Daily Mail. To podle listu nasvědčovalo tomu, že nervová látka byla do Spojeného království dopravena spíš poštou nebo ji z Moskvy dovezla Julija Skripalová ve svém zavazadle.

Reklama

Související témata:

Doporučované