Hlavní obsah

Mayová: Občané EU budou moci zůstat v Británii a používat stávající výhody

Mayová prohlásila, že tři miliony lidí z členských států EU budou moci zůstat v Británii.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Jde až o 3 miliony lidí, kterým hrozilo, že po brexitu budou muset Spojené království opustit.

Článek

Britská vláda chce po brexitu zajistit co největší jistotu pro více než tři miliony občanů Evropské unie, kteří nyní v Británii žijí. Lídrům ostatních 27 evropských zemí to dnes večer podle diplomatických informací ČTK řekla britská premiérka Theresa Mayová s tím, že věc je pro ni prioritou. „Nikdo, nikdo z těch, kdo jsou v zemi legálně, nebude muset odejít a nebudou rozdělovány rodiny. Lidé, kteří do britského odchodu z EU na jaře 2019 přesáhnou pět let pobytu v zemi, budou mít právo na zisk trvalého pobytu, a ti, kteří v zemi byli do onoho rozhodného data, budou moci zůstat, dokud pětileté období nenaplní," uvedla Mayová.

Jistota pro občany EU v Británii, ale také Brity žijící v jiných zemích EU, je základní prioritou i pro unijního vyjednavače Michela Barniera. Rozhovory o této problematice jsou jedním ze tří hlavních okruhů první fáze vyjednávání o odchodu Británie z EU, které začalo v pondělí.

Mandát, který k jednání Barnierovi dalo 27 zemí EU, předpokládá pro všechny občany Unie, již budou v Británii žít k okamžiku britského odchodu z EU, stejná práva jako měli před brexitem.

Británie též nabízí jednoduchou administrativu a navrhuje také pravděpodobně dvouleté období, které má lidem umožnit, aby dali svůj pobyt v Británii právně do pořádku.

Mayová ostatním šéfům států a vlád řekla, že od nich očekává reciprocitu. Tedy že stejná pravidla se budou vztahovat na britské občany žijící v jiných zemích Unie.

Reklama

Doporučované