Hlavní obsah

„They are the champions“. Film Bohemian Rhapsody triumfoval na Zlatých glóbech

Foto: Profimedia.cz

Předávání Zlatých glóbů.

Reklama

Snímek o kapele Queen si odnesl cenu pro nejlepší drama i za mužský herecký výkon. Mezi oceněnými je také Roma Alfonsa Cuaróna nebo komedie Green Book.

Článek

Bohemian Rhapsody, snímek o vzestupu frontmana kapely Queen, se stal nejlepším dramatickým snímkem uplynulého roku. Převálcoval tak hudební drama Bradleyho Coopera Zrodila se hvězda, které si nakonec odneslo jen cenu za nejlepší filmovou píseň. Bohemian Rhapsody přitom nepatřila k filmům, jež by kritika oslavovala bez výhrad. Známý příběh v režii Bryana Singera patřil hlavně k diváckým hitům.

Naopak nikdo nepochyboval o Ramim Malekovi. Představitel Freddieho Mercuryho byl mnohdy považovaný za hlavní důvod, proč se film mezi nominované dostal. „Miluji tě, ty krasavče. Zvítězil jsem jen pro tebe a kvůli tobě,“ vzkázal Malek Mercurymu na závěr děkovné řeči. Za svoji přeměnu v hudební ikonu si odnesl cenu pro nejlepšího herce ve filmovém dramatu.

Vítězství herečky Glenn Close pak patřilo také k těm, o kterých se mluvilo. Přesto svět filmových trofejí už dlouho neviděl tak překvapenou hereckou legendu. Herečka vzdala hold všem nominovaným kolegyním v čele s debutantkou Lady Gaga. V jejím proslovu ale taky došlo na zmínku o postavení žen v rodině. „Jsme pečovatelkami. Nesmíme ale nikdy zapomínat na svoje osobní naplnění. Musíme si umět říct, že je nám umožněno dokázat, cokoli chceme,“ pronesla v kontextu vzpomínek na vztah svých rodičů. Close si ve filmu Žena zahrála partnerku Nobelovou cenou vyznamenaného spisovatele, která musela celý život skrývat vlastní talent. Její výkon i projev při předávání si vysloužil potlesk ve stoje.

Cenu za režii a za nejlepší cizojazyčný film si odnesl Alfonso Cuarón a původně kritiky favorizovaný snímek Roma. Režisér, kterého nedávno ocenila Americká filmová akademie za jeho předchozí počin Gravitace, děkoval své rodné zemi. „Mexiko mě udělalo takovým, jaký jsem,“ sdělil publiku.

Nejlepší komedií se pak stal snímek Green Book, který vypráví o nepravděpodobném přátelství mezi afroamerickým pianistou a vyhazovačem v době šedesátých let. Jeho režisér Peter Farrelly, známý třeba díky snímku Něco na té Mary je, prohlásil, že téma je důležitější než film sám. „Pořád žijeme v rozdělené společnosti, možná víc než dřív. Musíme spolu hovořit. Nesoudit lidi kvůli tomu, že jsou rozdílní, ale hledat, co máme společného,“ prohlásil k sálu. Snímek získal taky trofej pro mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

Z komediálních herců potom zazářila Olivia Colman za film Favoritka a Christian Bale za komedii o americkém viceprezidentovi Vice. Z televizních počinů zazářila série o vraždě návrháře Gianniho Versaceho a komediální seriál The Kominsky Method, za který byl oceněný třeba taky Michael Douglas.

Předávání Zlatých glóbů zahájilo maraton zimních předávání cen. Proti loňsku zatím velmi poklidně. Slavnostní večer v LA nikoho neurazil a ani příliš nedojal. Emoce vyvolával hlavně fakt, že očekávaný favorit, snímek Zrodila se hvězda, postupně vypadl ze všech zásadních kategorií. Slzy ale ronili jeho tvůrci, nikoli diváci v sále nebo u televize. Za jeden z nejzábavnějších okamžiků večera tak lze považovat chvíli, kdy si sama moderátorka večera Sandra Oh šla pro cenu za herecký výkon v seriálu Na mušce.

Reklama

Doporučované