Hlavní obsah

Thor? My máme Peruna, ale Jirásek nám ho znechutil, říká spisovatel

Proč nám Jirásek znechutil Slovany? Odpovídá jeden z nejúspěšnějších spisovatelů sci-fi František Kotleta.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

František Kotleta patří k nejúspěšnějším spisovatelům akční sci-fi a fantasy literatury v Česku. Kromě jiného vyzkoušel, jak čtenáři zareagují, když jim předloží slovanskou mytologii. Moc to nefungovalo. Proč?

Článek

„Slovanská mytologie lidi nebaví, myslím, že za to může Jirásek,“ říká Kotleta. „Když se někde objeví Thor, tak jsou všichni nadšení, když jim dáte Peruna, což je úplně stejný frajer, tak jim to nepřijde tak drsné,“ dodává se smíchem.

Nečekaný úspěch měla jeho knižní série Bratrstvo krve. „Postavit proti sobě upíry a mimozemšťany mi přišlo jako dobrý nápad - a ukázalo se, že to dobrý nápad byl,“ hodnotí Kotleta.

Inspirací je mu i postapokalyptický svět: Jaká by byla společnost po jaderné válce? Jak by se změnili lidé, když by se zhroutil systém, přestali existovat policisté, armáda a další složky, které dohlížejí na bezpečí civilistů?

O svých knihách, námětech, ale třeba i o tom, jak se dnes v Česku daří autorům „brakové“ literatury, mluvil František Kotleta v pořadu Hrana Tomáše Vzorka.

Pořad „Hrana Tomáše Vzorka” sledujte každé úterý ve 20.30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované