Hlavní obsah

Ti, kteří poprvé rozsvítili vesmírnou stanici. Už je to 20 let

Foto: Profimedia.cz

První obyvatelé ISS: Jurij Gidzenko, Bill Shepherd a Sergej Krikaljov.

Reklama

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) bude ke konci listopadu slavit 22 let od vypuštění na oběžnou dráhu. I pondělí s sebou ovšem přináší jedno výročí; 20 let je objekt trvale obydlen.

Článek

Když se první posádka na ISS nastěhovala, její prostory tvořily tři stísněné, vlhké a špinavé místnosti. O dvacet let a 241 návštěvníků později je součástí komplexu rozhledna, tři toalety, šest oddílů na spaní a 12 pokojů podle toho, jak je počítáte, připomíná agentura AP. Proud obyvatel stanice se nezastavil již dvě desetiletí.

Poklopy objektu prošli astronauti z celkem 19 zemí včetně mnoha opakujících se hostů, kteří přiletěli kvůli krátkodobým stavebním pracím, či několika turistů, kteří si cestu do vesmíru sami zaplatili.

První ubytovanou posádku tvořil Američan Bill Shepherd s Rusy Sergejem Krikaljovem a Jurijem Gidzenkem. Jejich raketoplán odstartoval 31. října 2000 z Kazachstánu, na ISS dorazili o dva dny později. Náplní jejich života se následně stalo hlavně přemlouvání různých zařízení k práci.

„Zdálo se, že každý den má svůj vlastní soubor výzev,“ vzpomínal Shepherd během nedávné panelové diskuze NASA se zbylými členy posádky. Krikaljov pak poznamenal, že například instalace a opravy trvaly na nové vesmírné stanici celé hodiny, zatímco na Zemi by zabraly jen pár minut.

V průběhu let se ISS proměnila v komplex, který je téměř stejně dlouhý jako fotbalové hřiště a jehož elektrické vedení dosahuje délky 13 kilometrů. Nechybí v ní ani tři technologické laboratoře nebo solární panely.

„Je to 500 tun různých věcí poletujících ve vesmíru, z nichž většina se nikdy sebe ani nedotkla, dokud se nedostaly tam nahoru,“ řekl AP Shepherd. „A téměř bez větších problémů to všechno běží dvacet let.“

Shepherd je jako nejstarší z trojice (71) již v důchodu a žije ve Virginii. Krikajlov (62) i Gidzenko (58) se stále pohybují v oboru a oba se zapojili do vyslání čtyřiašedesáté posádky v polovině října tohoto roku.

První věc, kterou tito tehdejší obyvatelé stanice udělali, bylo rozsvícení světel, na což jeden z Rusů vzpomíná jako na nezapomenutelnou událost. Následně astronauti ohřáli vodu na teplé nápoje a aktivovali toaletu. Shepherd tehdy tyto malé kroky označil za dostačující pro život.

Prvních pár týdnů bylo podle Gidzenka hektických, jelikož se stále jen „pracovalo a pracovalo“. Dlouhou dobu jim také trvalo najít holicí strojky, jejich zjevy tomu proto i odpovídaly. Oblíbenou zábavou jim tehdy bylo shlížení na Zemi; stanici trvá oběhnout zeměkouli pouhých 90 minut, což astronautům umožňuje prožít 16 východů i západů slunce denně.

Současní obyvatelé vesmírné stanice jsou ve stejném národnostním složení jako byli ti první - jeden Američan a dva Rusové. Významný milník plánují oslavit speciální večeří, užíváním si výhledů na domov a vzpomínáním na všechny, kteří se objektem procházeli před nimi. Den volna si ovšem podle jednoho z nich, Sergeje Kuď-Sverčkova, nedají.

Reklama

Doporučované