Hlavní obsah

Koronavirus drtí samoživitele. Každý pátý přišel o práci

Foto: Profimedia.cz

Každý pátý rodič samoživitel přišel podle průzkumu o práci, skoro polovina má dluhy. (Ilustrační snímek)

Reklama

Pandemie koronaviru tvrdě dopadla na finanční situaci matek a otců, kteří se o děti starají bez partnera. Podle nového průzkumu Klubu svobodných matek klesl samoživitelům příjem, mnohem víc se jich zadlužilo a část přišla o práci.

Článek

Do práce v restauraci s rychlým občerstvením po zmírnění mimořádných opatření už v květnu nenastoupila matka samoživitelka z Prahy, namísto ní vedoucí raději brigádně nabral studenty.

„A mně řekl, že jsem na rodičáku a peníze mám,“ popisuje žena, která si z obav, že by se její situace mohla ještě zhoršit, nepřeje uvádět jméno.

„Nechci to říct hnusně, ale vytočilo mě to. Přišlo mi to i smutné, pracovala jsem tam čtyři roky a brala jsem jakoukoliv směnu. Klidně jsem dělala noční šest dní v kuse. A pak jsem otěhotněla, porodila dceru a od té doby nezájem,“ líčí své pocity samoživitelka.

Příběh má relativně šťastný konec – ženě se podařilo získat novou práci – brigádu v jiné pobočce rychlého občerstvení. Nastoupila na konci července. Kromě několikaměsíčního výpadku výdělku se jí ale zhoršily podmínky v práci.

„Měla jsem nárok i na dovolenou, to teď jako brigádnice nemám. Teď si za měsíc vydělám kolem tří, čtyř tisíc korun, dříve i kolem šesti tisíc nebo devíti tisíc,“ vypočítává samoživitelka.

Problém získat práci potvrzují i další ženy, které zůstaly na své děti samy. Jde přitom o rizikovou skupinu občanů, kteří jsou mimořádně ohrožení finančními problémy.

Například Lucie ze Světlé nad Sázavou popisuje, že je od srpna na podpoře. „Zkoušela jsem už tři práce a bohužel skloubit to s dětmi je problém,“ říká Lucie, kterou alespoň materiálně podporuje dobročinný projekt Fandi mámám.

Výsledek koronaviru? Méně peněz, nové starosti

Tvrdé dopady koronaviru na finanční situaci především matek (ale i otců) samoživitelek dokládá detailně srpnový průzkum neziskové organizace Klub svobodných matek. Seznam Zprávy jako první zveřejňují výsledky.

Průzkumu, ukončeného tento týden, se zúčastnilo 1528 dotazovaných (z toho 1490 uvedlo, že jde o ženy). A dokládá, že situace rodičů, kteří zůstali na výchovu a obživu dětí sami, se během pandemie zhoršila hned v několika ohledech.

Bezmála 20 procent z nich přišlo o práci a příjem, což potvrzuje předchozí obavy ohledně toho, že samoživitelé jsou na trhu práce ohroženou skupinou.

Konkrétně 14,4 procenta dotázaných uvedlo, že o práci přišlo a novou hledají, a dalších 5,4 procenta pak přišlo o práci a zvládlo si najít novou, podobně jako matka v úvodu článku.

Průzkum také odhalil další problémy. Samoživitelům obecně poklesly příjmy a více se zadlužují.

Zatímco před pandemií nejčastěji uváděli, že mají příjmy mezi 10 až 15 tisíci (25,9 procenta) a 15 až 20 tisíci (25,3 procenta), v srpnu se příjmy snížily – vzrostl počet samoživitelů, kteří uvádí příjmy v rozmezí 10 až 15 tisíc korun, na 29,2 procenta a dalších 22,3 procenta uvádělo, že jejich příjmy se pohybují mezi pěti až 10 tisíci korunami.

Průšvih, který se blíží

Bezmála polovina účastníků průzkumu uvedla, že dluží peníze, a přes 12 procent dodalo, že nemá z čeho aktuálně půjčku splácet. Přes dvě procenta si kvůli splácení vzalo další půjčku.

Necelých 16 procent účastníků průzkumu mělo problém zaplatit nájem a necelá dvě procenta dokonce dostala podle odpovědí rovnou výpověď z nájmu.

„V květnu byla zadlužená jedna třetina samoživitelek, teď je to jedna polovina. To mi osobně přijde alarmující, i když to slovo už začíná znít jako klišé. Bude to průšvih,“ říká Dana Pavlousková, ředitelka z Klubu svobodných matek, který průzkum realizoval.

Podle Pavlouskové si samoživitelé jen složitě vytváří finanční rezervu a stejně tak i peníze na splácení. „Budou horko těžko ty peníze splácet. Obávám se, že to bude do konce roku ještě gradovat do horších čísel, i s tím, jak roste cena potravin,“ tvrdí Pavlousková.

K příjmům pak poznamenává, že situace matek samoživitelek se poslední dva roky postupně zlepšovala, po pandemii ale začaly hlásit stejné příjmy jako v roce 2018. „Vrátili jsme se do bodu nula, který je hodně špatný. Je to boj o přežití,“ říká ředitelka Klubu svobodných matek, který se snaží samoživitelům pomáhat.

Na potíže samoživitelů se v některých případech snaží reagovat i samotní zaměstnavatelé, kteří jim nabízí pozice šité na míru. Například Žaneta Slámová z projektu Fandi mámám zmiňuje, že nedávno je oslovila společnost s tím, že nabízí pozici v administrativě a chce vyjít vstříc potřebám samoživitelů.

Reklama

Doporučované