Hlavní obsah

Tibetská vlajka na střeše firmy nás připravila o deset procent zakázek

„Lékař má léčit, ne se hnát do politiky,“ říká Kvido Štěpánek v pořadu Byznys zblízka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kvido Štěpánek je majitel společnosti Isolit Bravo a také člověk, který se snaží pomáhat těm, co to potřebují. Když v roce 2014 vyslal první konvoj s pomocí na Ukrajinu, dostal se do hledáčku médií a jak sám říká, někteří se tím, že pomáhá Ukrajině, cítili dotčeni. V pomoci druhým pokračuje a na Ukrajinu 25. února vysílá další kamion. Na názory ostatních se neohlíží – i proto nad jeho závodem pravidelně vlaje tibetská vlajka.

Článek

Jeho postoj se ale odrazil i v podnikání firmy Isolit Bravo a ta kvůli tomu nedostala některé obchodní zakázky.

„On vám to nikdo otevřeně neřekne – teď vám, pane Štěpánku, stornujeme zakázku proto, že jste vyvěsil tibetskou vlajku . Ale několikrát jsem měl takové tušení. Od firem, které jsou nějakým způsobem zpřevodované s naší zahraniční politikou – v čele s prezidentem Zemanem,“ dodává Štěpánek s tím, že zakázky, o které přišel, ho nijak netrápí.

„Já si myslím, že to mohlo být deset procent zakázek. Musíte zkrátka bojovat o další. Když jsem se nestal disidentem za komunismu, tak teď musím tu svoji daň trochu odvést,“ říká.

Pomoc druhým chápe jako morální povinnost a jeho firma tak potřebným rozdala desítky milionů. Za své činy si také odnesla Cenu VIA Bona. Pomáhá organizacím jako Lékaři bez hranic, UNICEF, Nadační fond Charty 77 a zaměřuje se hlavně na pomoc rodinám s handicapovanými dětmi.

„Otevřete ten dopis a ten začíná… Narodil se v 29. týdnu a lékaři konstatovali dětskou mozkovou obrnu. To jsou případy srdcervoucí a prostě musíte přispět,“ říká Štěpánek.

Do politiky nechce. Já bych lidem říkal pravdu a oni by mě brzy vyhodili. Sám v raných začátcích vstoupil do ODS. Pak mu prý ale Václav Klaus doporučil, aby ze strany odešel. „Od té doby jsem v žádné politické straně nebyl. Platí to české pořekadlo – drž se, ševče, svého kopyta.“

Jeho firma zaměstnává 600 lidí a dodává díly do většiny světových automobilek. Kromě toho sází na vlastní výrobek s názvem Motúčko.

Druhá část rozhovoru s Kvidem Štěpánkem, majitelem Isolit Bravo.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované