Hlavní obsah

Tiché volání o pomoc. Opuštěné děti, manželky a rodiče posílají na síti dojemné vzkazy

Tiché volání Ujgurů o pomoc přes mobilní aplikaci.Video: Jana Lipská

 

Reklama

Příbuzní natočili desítky videí s tichou vzpomínkou na své blízké, kteří se stali obětí represí. Může to být tichý protest proti internaci muslimských Ujgurů v Číně.

Článek

Od minulého týdne zaznamenala čínská aplikace Douyuin, která je místní alternativou světové TikTok, dojemné vzkazy desítek uživatelů ujgurské komunity v čínské provincii Sin-ťiang.

Sociální síť, která jinak ve většině případů slouží k nahrávání vtipných krátkých videí, tak v těchto případech funguje jako platforma pro sdílení smutné skutečnosti – že čínský režim vězní v takzvaných převýchovných táborech statisíce muslimských Ujgurů.

Podle údajů OSN jich může být na milion.

Podle australsko-ujgurského aktivisty Arslana Hidayata, který řadu videí umístil na sociální síti Twitter, ujgurští uživatelé aplikace Douyuin proti čínským represím svými videovzkazy tiše protestují.

Arslan Hidayat míní, že mají být upozorněním pro celý svět.

Ujguři jsou jako muslimové v Číně menšinou, kterou se tamní vláda snaží dle své rétoriky „převychovat“, aby předcházela možnému terorismu a extremismu. Jak si úřady potenciálního „teroristu“ vybírají, ale není jasné. Často jsou proto vězněni otcové či matky od rodin, pro něž je představa, že by jejich blízcí byli teroristy, absurdní.

Číně jde podle ochránců lidských práv především o kontrolu provincie Sin-ťiang, ve které potřebuje mít loajální obyvatele, u kterých nebude hrozit odpor režimu.

Ujgurové „důvěru“ čínského režimu těžko získají. Jsou muslimové, mluví jiným jazykem než většina pevninské Číny a etnicky mají blíže k turkickým národům západně od Číny.

Z toho důvodu se do regionu začaly z popudu režimu stěhovat Chanové – čínské etnikum, které v Číně tvoří přes 91 procent obyvatelstva. V provincii Sin-ťiang představovali ještě v 50. letech jen 6 procent obyvatelstva, přes 75 procent bylo Ujgurů.

Nyní je však už situace značně jiná. Podle sčítání obyvatel z roku 2000 je Ujgurů v provincii nyní asi 45 procent, Chanů okolo 40 procent.

Proč chce centrální vláda tak moc kontrolovat západní provincii, je zřejmé – jde o zdejší nerostné bohatství a region s ekonomickým potenciálem. Je v něm asi 38 procent státních zásob uhlí a přes 25 procent čínských zásob ropy. Přes severní část regionu Sin-ťiang má vést i Nová Hedvábná stezka.

Čína kromě internování etnických menšin čelí také obviněním, že jejich příslušníkům vězněným v táborech odebírá orgány pro lékařské účely. Podle mezinárodního vyšetřovacího tribunálu v Londýně byly orgány v některých případech odebírány i v situacích, kdy byly oběti stále naživu.

Turecko na konci července podle agentury Reuters oznámilo, že do provincie Sin-ťiang pošle pozorovací tým. Je jedinou muslimskou zemí, která nad situací pravidelně vyjadřuje své znepokojení.

Reklama

Související témata:

Doporučované