Hlavní obsah

Ticho po válce, náročný týden pro vinaře a výstřelky dubajské policie

Den očima Petra Švihela.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Události, které 12. listopadu zaujaly redaktora Petra Švihela.

Článek

V neděli uplynulo sto let od konce první světové války. O víkendu se proto hodně mluvilo o míru. Zejména v Paříži, kam se sjeli státníci z celého světa. Zajímavé ale je, že daleko více než slova vykreslilo mír ptačí cvrlikání. Britské imperiální válečné muzeum totiž na sociální sítě vypustilo zajímavou zvukovou nahrávku. Do zvukové podoby převedlo seismologický záznam burácejících děl v posledních minutách války. A ano, ten ptačí zpěv tam v muzeu dodělali, aby ticho a mír lépe vyzněly.

V České republice se v neděli ozýval úplně jiný zvuk. Mlaskavý zvuk otevírané lahve od vína. Ve stejný čas, kdy před sto lety skončila první světová válka, tedy 11. listopadu v jedenáct hodin, se začalo, jako každý rok, rozlévat mladé svatomartinské víno. Vinné nadšence čeká těžký týden. Už ve čtvrtek se bude otvírat mladé francouzské víno.

Policie v Dubaji má jiný problém. Zakládá jednotku, jejíž členové si mají osedlat obří drony. Naučit se to mají za dva roky. Takzvaný hoverbike stojí zhruba tři a půl milionu korun. Jeho hlavní výhoda je, že s ním policie dolétne na špatně dostupná místa. A to je asi všechno. Protože se s policistou udrží ve vzduchu sotva dvacet minut.

Reklama

Související témata:

Doporučované