Hlavní obsah

Tigrajští povstalci postupují na jih, etiopská vláda vyhlásila nouzový stav

Foto: Profimedia.cz

Etiopská vláda nařídila obyvatelům metropole, aby zaregistrovali své zbraně a připravili se sami bránit čtvrti, v nichž žijí.

Reklama

Etiopie dnes vyhlásila výjimečný stav. Stalo se tak v reakci na převzetí kontroly povstalců strategických měst Dessie a Kombolča v Amharském státě, informovala agentura AFP s odvoláním na místní média.

Článek

„Cílem výjimečného stavu je ochránit civilisty před zvěrstvy páchanými teroristickou skupinou TPLF v několika regionech země,“ uvedla etiopská stanice Fana. Nouzový stav umožňuje mimo jiné zatarasení silnic, přerušování dopravy a uzávěry. Více pravomocí získá také armáda, informuje server Al-Džazíra.

Povstalci se tak po dobytí obou měst přiblížili k pětimilionovému hlavnímu městu. Kombolča je pro Tigrajce strategická, jelikož stojí na trase do významného přístavu v sousedním Džibuti. Dobytí města Dessie zase povstalcům umožňuje přesunout se směrem k hlavnímu městu po hlavní silnici. Podle britské BBC mají povstalci dále v plánu pokračovat směrem k městu Kemise, které je od hlavního města 325 km. Etiopská vláda zatím oficiálně nepotvrdila, že by ztratila kontrolu nad těmito městy. Tigrajci plánované tažení na Addis Abebu popírají.

Většina severu Etiopie má přerušené komunikační spojení a novináři tam nemohou, takže nelze informace nijak ověřovat.

Oznámení o nouzovém stavu přichází dva dny poté, co etiopský premiér Abyi Ahmed apeloval na tamní obyvatele, aby se proti povstalcům bránili. Dnes vládní představitelé dále obyvatelům metropole nařídili, aby zaregistrovali své zbraně a připravili se sami bránit čtvrti, v nichž žijí. Probíhají také domovní prohlídky a zatýkáni jsou problémoví jedinci, informuje britský server The Guardian.

Nad pokračujícími boji v Etiopii vyjádřily znepokojení Spojené státy. Zvláštní zmocněnec USA Jeffrey Feltman uvedl, že jsou proti jakémukoli postupu TPLF směrem k metropoli nebo jejímu obléhání. USA navíc oznámily, že plánují vyjmout Etiopii, Mali a Guineu z dohody, která jim umožňuje bezcelní přístup do Spojených států. Před Kongresem to prohlásil americký prezident Joe Biden a jako důvod uvedl porušování lidských práv.

Etiopie se může tomuto kroku vyhnout, pokud zahájí jednání o příměří, přestane porušovat lidská práva a přijme odpovědnost za zločiny, které se již odehrály, řekl Feltman. Etiopské ministerstvo obchodu uvedlo, že je rozhodnutím USA „extrémně zklamané“ a doufá, že bude zrušené před 1. lednem, kdy má vejít v platnost.

Konflikt, který začal v listopadu 2020, zaznamenal v posledních měsících dramatický obrat. Prezident poslal vojáky do Tigraje loni v listopadu kvůli údajným útokům TPLF na armádní stanoviště. Mluvil tehdy o rychlém vítězství. Letos v červnu se povstalci přeskupili, obsadili znovu většinu Tigraje a boje se rozšířily do sousedních etiopských států Afarsko a Amharsko.

Válka v této druhé nejlidnatější zemi Afriky už připravila o život tisíce lidí a téměř dva miliony Etiopanů musely kvůli bojům opustit své domovy. Až 400 tisíc lidí trpí v důsledku konfliktu hlady.

Reklama

Doporučované