Hlavní obsah

TikTok bez šéfa. Kevin Mayer po třech měsících odchází

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Šéf aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok Kevin Mayer odchází po necelých třech měsících z funkce. K rezignaci se rozhodl v době, kdy aplikaci hrozí zákaz provozu ve Spojených státech.

Článek

Aplikaci TikTok provozuje čínská společnost ByteDance. Americký prezident Donald Trump tento měsíc firmě nařídil, aby aktivity TikToku v USA do 90 dní prodala. Pokud se tak nestane, hodlá tyto aktivity zakázat. Trump tažení proti TikToku zdůvodňuje obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech.

Jak informovala agentura Reurters, Mayer v dopise zaměstnancům uvedl, že se rozhodl rezignovat poté, co se „politické prostředí prudce změnilo“. Do čela TikToku se postavil začátkem letošního června, předtím působil v americké mediální a filmové společnosti Walt Disney.

Zakladatel a šéf společnosti ByteDance Čang I-ming v jiném dopise uvedl, že firma se snaží rychle vyřešit problémy, kterým v současnosti čelí. TikTok již začátkem týdne kvůli postupu Spojených států podal žalobu na Trumpa, americké ministerstvo obchodu a šéfa resortu Wilbura Rosse. Firma ByteDance nyní rovněž jedná o prodeji aktivit TikToku v USA americké softwarové firmě Microsoft, napsala agentura AP.

Společnost ByteDance koupila v roce 2017 firmu Musical.ly a spojila ji s aplikací TikTok. Ta se díky tomu stala první čínskou aplikací, které se podařilo prosadit v USA. TikTok má ve Spojených státech 100 milionů uživatelů. ByteDance se díky komerčnímu úspěchu aplikace stala jedním z hrstky skutečných globálních čínských konglomerátů.

Reklama

Doporučované