Hlavní obsah

TikTok jako bezpečnostní hrozba. V Indii už dostal zákaz

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vedle obchodní války dochází i k technologickým bojům, kterých stále přibývá. Trumpův úřad podpořil rozhodnutí Indie z minulého týdne a nevyloučil cestu stejným směrem.

Článek

Máte Facebook? Odpověď je většinou ano, ale převážně jej uživatelé používají kvůli aplikaci Messenger, kde mají stovky svých kontaktů. Alespoň tak to vysvětlují.

Dalším silným jménem v sociálních sítích je Instagram a u mladších pak TikTok vyvinutý čínskou společností ByteDance: ta uživatelům umožňuje vytváření krátkých videoklipů a v loňském listopadu atakovala hranici miliardy uživatelů.

Foto: www.ft.com

Tak rychlý nástup jako TikTok žádná sociální síť nezažila.

Jenže kvůli svému čínskému původu není vyloučené, že už další mety nepokoří. Například v Indii se TikTok spolu s desítkami dalších aplikací dostal na zakázanou listinu kvůli údajnému ohrožení suverenity a integrity Indie.

Ministerstvo informačních technologií obdrželo mnoho stížností, „které kradou a převádí uživatelská data neschváleným způsobem na servery umístěné mimo Indii“, stálo v prohlášení. To úřad považuje za důvod „hlubokého a bezprostředního znepokojení, které vyžaduje krizová opatření“. Jelikož je Indie jedním z nejrychleji rostoucích digitálních trhů na světě, ztratí čínská společnost odhadem desítky milionů uživatelů.

A tím to nemusí končit.

Podpora z USA

Indické rozhodnutí podpořil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo a podle svých dřívějších prohlášení by se sám nebránil tomu, že by USA přistoupily k podobnému kroku. Pro americkou Fox News uvedl, že lidé by si měli aplikaci stáhnout, „pokud chtějí, aby jejich data skončila v rukou čínské komunistické strany“.

Podle informací agentury Reuters se už nejistota mezi uživateli sítě šíří. Například populární tvůrce Tyler Blevins známý pod přezdívkou Ninja měl na TikToku čtyři miliony sledujících. I přesto na svém Twitteru uvedl, že už TikTok smazal ze všech svých zařízení.

„Pokud TikTok ztratí důvěru spotřebitelů, pak ztratí svůj význam,“ řekl agentuře Reuters Alexander Patino, specialista na vývoj obsahu na sociálních sítích z American Influencer Council.

Politický motiv?

Podle odborníka na geopolitiku a kybernetickou bezpečnost Justina Shermana sice existují otázky ohledně bezpečnosti TikToku, ale zde jde podle něj o politicky motivované kroky Trumpova úřadu, uvedl pro Reuters.

Technologie a geopolitika se totiž stále více proplétají: loni v létě došlo k podobnému pozdvižení kvůli ruskému programu FaceApp. Tato aplikace dokáže graficky manipulovat s portréty uživatelů na sociálních sítích za využití umělé inteligence.

TikTok podnikl několik kroků, aby se od svého vlastníka odtrhl, například v Číně není aplikace dostupná, existuje pod názvem Douyin.

„Ochrana soukromí dat našich uživatelů je pro TikTok nanejvýš důležitá,“ řekla pro deník The Washington Post mluvčí Ashley Nash-Hahnová. „TikTok shromažďuje mnohem méně informací o uživatelích v USA než mnoho jiných společností a ukládá je v USA a Singapuru,“ odmítá poskytnutí údajů čínské vládě.

Bezpečnostní riziko

Loni odborníci z izraelské bezpečnostní firmy Check Point uvedli, že v aplikaci našli chyby, které by mohly útočníkům umožnit přístup k osobním údajům. V červnu odhalila nová verze iOS společnosti Apple, že TikTok tajně sleduje miliony iPhonů bez jejich vědomí. Už pár měsíců předtím se přitom přišlo na to, že aplikace přistupuje k obsahu schránek každých několik sekund, i když aplikace běží pouze na pozadí.

Reklama

Doporučované