Hlavní obsah

Tillerson mluví o útoku na KLDR. Ale připouští další jednání

Americký šéf diplomacie mluvil o reálném jaderném útoku ze strany KLDR.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Ministr zahraničí USA Rex Tillerson varoval, že hrozba severokorejského jaderného útoku je naprosto reálná. Vyzval, aby OSN uvalila na Pchjongjang nové sankce. Spojené státy jsou ale podle něj připravené i nadále jednat.

Článek

Šéf americké diplomacie označil krizi na Korejském poloostrově za nejpalčivější aktuální problém světa, který může přerůst v katastrofu.

„S každým dalším úspěšným raketovým testem a s každou další úspěšnou zkouškou jaderného výbuchu žene Severní Korea severovýchodní Asii a svět blíže k nestabilitě a k rozsáhlému konfliktu. Hrozba severokorejského útoku na Soul nebo Tokio je skutečná," řekl Tillerson.

KLDR točí propagandistické filmy o útoku na Washington.

OSN podle něj musí co nejdříve zakročit. Navrhuje, aby zavedla nové sankce proti režimu severokorejského vůdce Kim Čong-una a pozastavila s ním či značně omezila diplomatické vztahy.

Generální tajemník OSN António Guterres dnes na jednání Rady bezpečnosti OSN vyslovil obavy z možného vojenského konfliktu na Korejském poloostrově. „Musíme se vyvarovat špatných odhadů a nedorozumění. Musíme začít jednat, abychom zabránili konfliktu a dosáhli udržitelného míru."

Také šéf čínské diplomacie Wang I varoval před použitím síly. I Moskva vojenské řešení považuje za naprosto nepřijatelné, neboť by to mohlo skončit katastrofou.

Reklama

Doporučované