Hlavní obsah

Timberlake a znovu Patriots, miliardová show s názvem Super Bowl

Oliver Sálus a Tomáš Vzorek o Super Bowlu: Proč si nenechat ujít americký sportovní svátek.

 

Reklama

První únorová neděle patří ve Spojených státech tradičně vyvrcholení Národní ligy amerického fotbalu. Slavný Super Bowl ale není jen o „šišatém“ fotbalu, tuhle show sledují desítky milionů lidí.

Článek

Play-off Národní ligy amerického fotbalu bývá plné překvapení, hraje se totiž systémem jediného vzájemného zápasu. O postupu či konci sezony tak rozhoduje mnohdy jediná individuální chyba. A jedno překvapení se zrodilo i letos.

Philadelphia Eagles vstoupila do letošní sezony suverénně, tři kola před koncem základní části si ale rozehrávač Carson Wentz, na kterém z velké části stály úspěchy Eagles, přetrhnul vazy v koleni. Philadelphii, tehdy už zřejmou postupující do play-off, začali všichni okamžitě odepisovat. Náhradník Nick Foles ale šišatým balonem házet nezapomněl. Tým sebevědomými výkony dovedl až do samotného Super Bowlu. Tam ale na Eagles čeká nejtěžší možný soupeř - loňský vítěz New England Patriots.

TWITTER: Jsou New England Patriots nejlepší sportovní dynastií všech dob? 

Patriots jsou pochopitelně favoritem i v pořadí dvaapadesátého Super Bowlu. Bill Bellichick převzal tým jako trenér už v roce 2000 a od přelomu milénia s Patrioty jen třikrát nepostoupil do play-off. Z oněch patnácti pokusů osmkrát postoupili do Super Bowlu a zatím pětkrát získali nablýskanou trofej Vince Lombardiho. Jediný tým, který přitom Patriotům dokázal ve finále vzdorovat, byli v letech 2007 a 2011 New York Giants. V obou případech tým z New Yorku v Super Bowlu zvítězil.

Eagles Super Bowl nikdy nevyhráli, i když byli třikrát velice blízko, naposledy v roce 2004 prohráli ve finále právě s Patriots. Fanoušci se mohou s největší pravděpodobností těšit na ofenzivní fotbal.

Klíčovým faktorem pak podle expertů bude obrana Philadelphie Eagles, letos druhá nejlepší obrana celé ligy. Odolá tlaku jednoho z nejlepších quarterbacků všech dob Toma Bradyho a pomůže do Philadelphie přivést historicky první prsteny pro vítěze Super Bowlu? To se dozvíme v noci na první únorové pondělí. Zápas startuje půl hodiny po půlnoci.

Na Super Bowl i za 20 tisíc dolarů, jak to bude se sledovaností? 

Super Bowl ale není jen o fotbale. V Americe jej sledují i lidé, které americký fotbal úplně nezajímá. Proč? Super Bowl je totiž jednoduše obrovskou show. Diváci se mohou těšit na hymnu v podání zpěvačky Pink a pompézní poločasovou show v podání Justina Timberlaka.

Super Bowl je nejsledovanějším přenosem ve Spojených státech - a to už opravdu dlouho. Vůbec nejsledovanějším se stal ten z roku 2015 mezi New Englandem Patriots a Seattlem Seahawks, který v USA sledovalo 114,4 milionu lidí. Jediným pořadem, který dokázal velkolepé show amerického fotbalu konkurovat, se stala v roce 1983 finálová epizoda kultovního seriálu M*A*S*H.

Během přenosu zápasu jsou pak vedlejším trhákem také reklamy. Jedná se o vůbec nejdražší vysílací čas na světě. Letošní cena třicetivteřinového reklamního spotu se vyšplhala podle odhadů až na 7,7 milinu dolarů. Těšit se tak můžeme na tradičně nejlepší nové reklamy nadnárodních firem, na kterých si tvůrci nechávají opravdu záležet.

TWITTER: Seznam dvaceti nejsledovanějších televizních přenosů v USA všech dob. 

Velké finále je ve Spojených státech také o jídle. 1,3 miliardy kusů kuřecích křidýlek, 5 000 tun nachos a 278 milionů kusů avokáda na omáčku guacamole, to je účet Američanů za loňský Super Bowl. Až 16,5 milionu z nich si na následující pondělí vzala dovolenou.

TWITTER: Recepty na 18 dobrot, které se hodí ke sledování amerického fotbalu. 

Reklama

Doporučované