Hlavní obsah

Tip na výlet: Vodní dům u Želivky

Vodní dům Hulice u přehrady Želivka.

Reklama

Varování předem: za horkého počasí budete mít problém vehnat děti dovnitř - a to by byla škoda. Ale třeba pomůže osvědčená rodičovská korupční metoda - příslib plyšáka vydry. Tip na výlet Vojtěcha Blažka, reportéra Seznam Zpáv.

Článek

Proč ten problém? Vodní dům v Hulicích, interaktivní expozice vybudovaná poblíž hráze nádrže Želivka v Posázaví (nebo přesněji nádrže Švihov, jak zní oficiální jméno, ale skoro nikdo ho nepoužívá), má pro děti impozantní přivítání: venkovní vodní prvky, kde si děti mohou vyzkoušet vodní mlýnek nebo jak vysoko dokážou vypumpovat vodu pomocí jednoduchého zařízení. A také se totálně promáchat pod vodopádem.

Takže usušit a rychle dovnitř. Vodní dům postavil Český svaz ochránců přírody ve Vlašimi a je znát, že si ho vymysleli nadšenci a odborníci v jednom. Děti i dospěláci uvidí, jak vypadají vodní zvířata, dozvědí se, co je to plankton, prohlédnou si živé ryby anebo se seznámí s koloběhem vody na zemi. Skoro všechno je možné si přímo vyzkoušet - strčíte umělému bolenovi do úst tu správnou kartičku s potravou a poznáte, jestli malá rybka je skutečně jeho oblíbená pochoutka. Nebo jestli by si radši zobl vodní řasy.

Vodní dům

Vodní dům je návštěvnické středisko u Vodní nádrže Švihov. Návštěvníci zde naleznou moderní expozici, která je seznámí s dvěma tvářemi vody. Ukazuje vodu jako životní prostředí vodních rostlin a živočichů, ale také jako nezbytnou součást našeho života. Vodní dům nabízí dvě expozice. Jednu uvnitř domu a jednu v jeho atriu.

Nejbližší parkoviště: Parkoviště Vodní dům

Nejbližší autobus: Hulice

Ve Vodním domě je možné strávit hodinu i dvě - třeba si jen lehnete ve ztemnělé místnosti, do připravených sluchátek si pustíte Vltavu nebo zvuk vody - a díváte se na velké akvárium.

Reklama

Doporučované