Hlavní obsah

Tip od tvůrců Honest Guide: Jak si užít zeleň a grilování v Praze

Chystáte se do Prahy a chcete vidět něco víc než jen staré domy a rozpálené ulice? Vyrazte do přírody, poradíme vám kam.Video: Janek Rubeš, Honza Mikulka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Praha láká domácí výletníky na centrum bez turistů. My vás zavedeme na míst, do nichž většina turistů běžně nezabloudí, ovšem které si vy jako Češi náramně užijete. A ještě budete v přírodě.

Článek

Začínáme na pražském Výstavišti, které máte možná nejvíce spojené s Matějskou poutí nebo různými společenskými akcemi. Ty se zde zatím sice nekonají, ale i díky tomu si o to víc užijete pohled na budovu Průmyslového paláce. Levé křídlo po požáru z roku 2008 stále není neopravené, na kráse paláce to však neubírá.

Pokud jste do Prahy přijeli za pohledy na Karlův most, zbystřete. Na Výstavišti se totiž nachází Lapidárium Národního muzea, ve kterém jsou umístěny originály soch právě z Karlova mostu. Základní vstupné je 50 Kč, byla by smůla si nechat tuto návštěvu ujít (jen návštěvu plánujte lépe než my - kromě standardního zavření kulturních institucí v pondělí má Lapidárium zavřeno i v úterý - ups).

Jsou zde sochy z Karlova mostu, kromě pondělí je však zavřeno i v úterý. Škoda, že nám to žádný průvodce neřekl... Ale vám ano! Užijte si to i za nás.

Pro všechny nadšence do kosmonautiky doporučujeme návštěvu Planetária Praha v Královské oboře. Za velkým zážitkem ani nemusíte dovnitř - přímo před areálem je totiž už rok umístěna replika lunárního modulu Apolla 11. Prohlédnout si ho můžete nejen zvenku, ale můžete nahlédnout i dovnitř.

Před Planetáriem Praha stojí modul Eagle ve skutečné velikosti. V takovém dosedli 20. července 1969 Neil Armstrong a Edwin Aldrin na povrch Měsíce. Navštívit můžete obojí - modul i planetárium.

Ale zpátky na Výstaviště - to totiž prošlo výraznou rekonstrukcí. Na místě rozbitých cest, bláta a hromad štěrku vznikla zóna, která kombinuje prvky relaxace a aktivního odpočinku. Nově tu najdete veřejné griloviště, které si můžete za 100 Kč na hodinu zarezervovat, potřebné pomůcky na grilování (kleště, ubrousky atd.) vám zdarma vydají v nedalekém bistru, kde zároveň prodávají naložené maso.

Jen o kousek dál je pak několik hřišť pro děti včetně nově největšího parkourového hřiště v Praze. A co je to ten parkour? Na to se musíte zeptat svých dětí.

Změn se na Výstavišti odehrálo skutečně mnoho. Kdo nechce přijít sportovat, může si půjčit piknikový koš a užít si pohodu nadcházejících letních dní někde v klidu na trávě.

Foto: Janek Rubeš, Honza Mikulka, Seznam Zprávy

Chvíli to vypadalo, že náš Janek dopadne jako Bridget Jones. Jak se s tím popral, uvidíte ve videu.

Mimochodem, pokud se vašim dětem bude sportovní areál na Výstavišti líbit, můžete je tam poslat i na příměstský tábor. My ale pokračujeme dál do Královské obory Stromovka. Tam můžete vyrazit buď na procházku, zaběhat si, na in-line brusle, nebo na kolo. Vyžití je veliké, pro maminky a tatínky tam mimo jiné čeká občerstvení v romantické kavárně Domeček.

Na celou procházku s dalšími tipy se podívejte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované