Hlavní obsah

Tipy, jak se sbalit tak, abyste prošli letištní kontrolou co nejrychleji

Rozhovor s mluvčím Letiště Václava Havla Praha Romanem Pacvoněm.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pro evropské lety je dobré být na letišti dvě hodiny před letem, pro delší pak i tři hodiny. Možná se to zdá jako dlouhá doba. Leckdy se ale může vyplatit. Co nesmíte, anebo naopak musíte mít v příručním zavazadle při cestování, se dozvíte v rozhovoru s mluvčím Letiště Václava Havla Romanem Pacvoněm.

Článek

Přítomnost na letišti dvě nebo tři hodiny předem má své opodstatnění. I přestože se vám mohlo stát, že jste letadlo stihli i na poslední chvíli, nemusí tomu tak být pokaždé. Možností, kde se při průchodu letištěm zdržet, je celá řada. „Potřebujete se odbavit na let, potřebujete si odbavit zavazadlo, potřebujete projít bezpečnostní kontrolou a potom potřebujete nastoupit do letadla,“ vyjmenovává jednotlivé pasáže průchodu letištěm mluvčí Letiště Václava Havla Praha Roman Pacvoň.

Každá z vyjmenovaných aktivit se přitom může protáhnout a cestující tak před letem zdržet. Některým možným průtahům lze předejít i domácí přípravou. Na let se lze odbavit i prostřednictvím internetu na počítači nebo pomocí mobilní aplikace. Zvláště pokud neletíte s velkým kufrem, které je třeba odbavit do zavazadlového prostoru, můžete díky odbavení doma jít na letišti rovnou ke kontrole palubního lístku a bezpečnostní kontrole. I s malým kufrem, který si berete na palubu, však mohou nastat potíže. Je dobré si před balením zkontrolovat povolené rozměry zavazadel, některé firmy hlídají i váhu. Pozor pak i na to, že některé z aerolinek nepovolují příruční kufr v rámci ceny letenky.

Tekutiny v malém množství

Právě bezpečnostní kontrola je jednou z procedur, která se může výrazně prodloužit. Dobrou přípravou však můžete tento proces urychlit. Základním pravidlem je mít přepravované tekutiny a gely (např. kosmetiku či oleje) v nádobkách po maximálně 100 ml, navíc jich smí být jen deset. Tyto nádobky musí mít cestující v uzavíratelném průhledném sáčku, který musí být pro kontrolu vyndaný ze zavazadla.

Stejně tak elektronika musí být pro průjezd kontrolním zařízením připravena mimo zavazadlo. Mluvčí pražského letiště zároveň připomíná dva zvláštní případy: „Powerbanky a jiná nabíjecí zařízení musíte mít s sebou na palubě letadla. U powerbank totiž hrozí riziko vznícení. Lépe pak lze riziku zamezit, když tu věc máte u sebe na palubě letadla.“

Mezi na palubě zakázané předměty pak patří věci, které mohou sloužit jako zbraň, nebo ji i jen připomínat. Kapesní nože nebo třeba i dětské pistolky proto raději nechte doma.

Čas odletu zkraťte o půl hodiny

Nakonec také nezapomeňte, že čas odletu není dobou, kdy je třeba se dostavit k avizovanému gate neboli bráně. Letadlo se zpravidla uzavírá už půl hodiny před časem odletu. Je proto dobré tuto informaci předem zkontrolovat na palubním lístku nebo na všudypřítomných letištních informačních obrazovkách.

I přes poctivou přípravu vás však může na letišti zastihnout velká fronta nebo cestující, kteří na odlet tak dobře připraveni nebyli, a celý proces tak zdrží. Několikahodinová přítomnost na letišti před samotným odletem je proto hlavně v zájmu cestujících.

Více informací se dozvíte přímo od mluvčího Letiště Václava Havla Praha Romana Pacvoně. Rozhovor s ním najdete v úvodním videu. Je součástí pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7 hodin na Televizi Seznam. Návod k jejímu naladění najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované