Hlavní obsah

Tipy, které překvapí. Americký deník radí, jak si nesahat do obličeje

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Má ho většina z nás a nyní, v době šíření nového koronaviru po celém světě, se to obzvlášť nehodí. Jak se ale zlozvyku sahat si rukama na obličej zbavit? Americký deník The New York Times dal dohromady několik tipů, jak s nekontrolovanou činností našich rukou skoncovat.

Článek

Není novinkou, že během dne se člověk běžně dotkne mnoha míst, kde mohou být škodlivé mikroby a viry, které pak mohou snadno přes ústa nebo oči infikovat tělo. „Až epidemie koronaviru ale mnoho z nás přinutila si to uvědomit,“ píše The New York Times. Hygienici radí, že se tomu dá předejít důkladným mytím rukou. Vůbec nejjistější by však bylo ruce udržet co nejdál od obličeje. Jak to ale zvládnout?

Pomozte si kapesníčkem

Mějte po ruce papírové kapesníčky nebo ubrousky. Když ucítíte, že se potřebujete poškrábat kdekoliv na obličeji nebo si třeba upravit brýle, sáhněte po kapesníčku a použijte ho tak, abyste se nemuseli dotýkat přímo pokožkou na svých prstech.

Americký deník zároveň radí, že pokud člověk kapesníčky nemá a nedejbože přijde kýchnutí, je lepší ho „namířit“ někam do předloktí než do dlaně.

Sledujte spouštěče

„Uvědomujte si, co u vás neklidné ruce způsobuje,“ řekl deníku jeden z oslovených lékařů.

Doporučuje se několikrát denně zastavit a přemýšlet nad svým kompulzivním jednáním. Můžeme přijít například na to, že si často opíráme bradu o ruce nebo si saháme do očí, protože je máme suché. V momentě, kdy si to uvědomíme, už není takový problém dávat si na opírání pozor a pořídit si zvlhčující kapky do očí.

Pro zvýšení pozornosti dokonce američtí novináři radí vylepit si doma nebo v pracovišti papírky s nápisy, které budou bdělost připomínat.

Zaměstnejte své ruce

Foto: Pixabay

Antistresová pomůcka.

Antistresové pomůcky, které zaměstnají vaše ruce, mohou být výbornými pomocníky, tvrdí lékaři. Připomínají ale, že je důležité takové předměty často a důkladně omývat.

Fungovat může i mazání rukou vonnými mýdly či různými aromatickými krémy. Člověk si pak díky silné vůni snáze uvědomí, že ruku přiblížil k obličeji, radí klinický psycholog Zach Sikora.

Buďte v klidu

„Já bych všem obecně poradil, aby se zkusili méně stresovat,“ říká profesor psychiatrie ze Severozápadní univerzity Stew Shankman. Je to podle něj dokonce důležitější než „se obsedantně strachovat o to, zda jsme se někdy dotkli obličeje“. Stres má totiž přímý vliv na imunitní systém a „čím méně jsme vystresovaní, tím větší je šance, že naše tělo si s infekcí dokáže poradit“.

Když už měl ale Shankman dát nějakou radu, jak se se zlozvykem vypořádat, doporučil „praktikovat meditační cvičení všímavosti a zaměření se na dýchání“.

Nakonec Shankman připomněl, že pokud máme čisté ruce, není se čeho bát. „Je to přirozené chování, které děláme všichni, když si někdo sahá do obličeje, není to konec světa.“

Reklama

Doporučované