Hlavní obsah

Tipy pro bezpečnou jízdu v zimě: základem jsou zimní pneumatiky, jinak nefunguje ani ABS

Jak na řízení v zimě co nejbezpečněji prozrazuje Jan Pechout z BESIPu.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Někdo má z řízení v zimních měsících strach, jiní si jízdu po zasněžených silnicích užívají. Vždy je však důležité být na jízdu dobře vybaven a připraven. Tipy přináší instruktor bezpečné jízdy z BESIPu Jan Pechout.

Článek

Řada lidí volí na zimu alternativu v podobě celoročních pneumatik. Nejčastěji z důvodu ušetření financí za dvě sady pneumatik pro letní a zimní měsíce, a také pro celoroční ježdění bez nutnosti přezouvání. Do zasněžených hor se s nimi však rozhodně nevydávejte. Ani na městských silnicích totiž nejsou tou nejlepší variantou. „V jedněch botách také nechodíte celý rok,“ říká instruktor bezpečné jízdy a krajský koordinátor BESIP Jan Pechout a pokračuje: „Jsem zastáncem v zimě zimních a v létě letních pneumatik, pokud si jízdu chci užít a pokud se na ty pneumatiky chci spolehnout. Celoroční jsou opravdu univerzály, nejsou špičkové ani v létě a ani v zimě. Takže je to takový kompromis, kterému moc nefandím.“ Jan Pechout také přidává příklad z praxe, kdy se může stát, že jako jediní nedobrzdíte v koloně, protože ostatní auta budou mít brzdnou dráhu se zimními pneumatikami kratší.

Ještě větší extrém nastává při ponechání letních pneumatik. Podle Pechouta se totiž přilnavost k vozovce a brzdná dráha mezi letními a zimními pneumatikami v zimě vůbec nedá srovnávat. Při použití letních pneumatik jde na mokré vozovce o dvojnásobnou brzdnou dráhu, na sněhu o pětinásobek a na ledu dokonce o desetinásobek. „Málokdo ví, že nejvíce klouže ten led, který má teplotu těsně pod bodem mrazu a je na něm vrstva vody. To je nejčastější jev v naší republice,“ varuje před častou nebezpečnou situací Pechout.

Pomůže vám v takových situacích ABS? A co je nejčastější příčinou dopravních nehod? Odpovědi nabízí Jan Pechout v úvodním videu.

Pořad Rodinka vysíláme každý všední den od 9:00 na Televizi Seznam. Jednoduchý návod k jejímu naladění najdete zde.

Reklama

Doporučované