Hlavní obsah

Tisíc hamburgerů pro vítěze. Trump pohostil fotbalisty v Bílém domě jídlem z fast foodu

Trump pohostil vítěze univerzitní fotbalové ligy jídlem z rychlého občerstvení.Video: AP

 

Reklama

Kvůli shutdownu ve Spojených státech chybí zaměstnanci i v kuchyni Bílého domu. Americký prezident Donald Trump tak místo tradiční večeře pohostil vítězný tým univerzitní fotbalové ligy jídlem ze známých amerických fast foodů.

Článek

Opravdu nečekaný kulinářský zážitek čekal na fotbalový tým Clemson Tigers, vítěze americké univerzitní ligy, při slavnostní večeři v Bílém domě. Na stříbrných podnosech měli hráči na výběr jídla ze tří známých amerických fast foodů. Nechyběly Big Macy z McDonald‘s, hamburgery z rychlého občerstvení Wendy’s a Burger Kingu nebo několik druhů pizzy.

„Měl jsem na výběr. Buďto pro vás nebudu mít kvůli shutdownu žádné jídlo, nebo vám dáme nějaký malý salát, co by udělala první dáma. Společně s druhou dámou by udělaly nějaké saláty. Ale řekl jsem si, že vy o saláty nestojíte. Nebo mám jít ven a poslat pro asi 1 000 hamburgerů, Big Maců? No, a tak jsme to udělali,“ vysvětloval neobvyklé menu prezident při svém proslovu před fotbalisty.

Trump také poukázal na to, že jídlo bylo vlastenecké, protože je typicky americké. Podle médií prezident konzumuje podobné jídlo pravidelně. Při večerním sledovaní televize si často dopřeje například klasický cheeseburger.

Současný „shutdown“ trvá ve Spojených státech od loňského 22. prosince, kdy americké federální úřady začaly fungovat v omezeném režimu. Zastavilo se financování zhruba čtvrtiny vládních úřadů USA, včetně ministerstva zahraničí, spravedlnosti nebo vnitřní bezpečnosti.

Krizi vyvolal spor o stavbu hraniční zdi či plotu na jihu USA za 5,7 miliardy dolarů (téměř 130 miliard korun), které Kongres, částečně ovládaný opozičními demokraty, odmítá prezidentu Donaldu Trumpovi dát.

Reklama

Doporučované