Hlavní obsah

Tisíc lidí čeká ve frontě na sestřih. Zaplatí za něj i dvojnásobek

Foto: Pixabay.org

Ilustrační foto.

Reklama

USA jsou nyní za Českem pozadu, alespoň co se otvírání různých služeb po koronavirové pandemii týče. A tak v New Yorku zažívají holiči a kadeřníci stejný nápor, jakému čelili i Češi.

Článek

Minulé pondělí v New Yorku otevřely kadeřnické salony a lidé se mohou přetrhnout. „Na čekací listině máme přes 1000 lidí,“ sdělil kadeřník Julien Farel ze stejnojmenného kadeřnictví. Padesát zaměstnanců bude nyní pracovat ve dvou směnách, které svou délkou překročí běžnou pracovní dobu.

Salon se bude nejdříve soustředit hlavně na úpravu vlasů. Klienti, kteří vyhledávají masáže, lakování nehtů nebo ošetření obličeje, si budou muset počkat déle.

Kadeřnictví se nevyhnou hygienickým opatřením. Při vstupu do salonu musí mít zákazníci roušky. Mohou se nechat ostříhat poté, co jim bude změřena teplota a co si umyjí a vydezinfikují ruce. Kabelky musejí mít zabaleny v igelitových taškách. Pracovníci mohou stříhat pouze s ochranným štítem přes obličej a v rukavicích.

Zaměstnanci luxusního salonu sice během karantény mohli stříhat zákazníky doma, ale většina od této varianty upustila, protože ji považovali za příliš velké riziko. Společnost Julien Farel uvedla, že sice dokázala finančně utáhnout nájem salonu o rozloze 3048 metrů čtverečních, ale očekává, že příjmy letos klesnou zhruba o třetinu.

Klienti jsou ochotní u kadeřníka Juliena Farela za sestřih zaplatit i 1000 dolarů (zhruba 23 500 Kč). I když vlasový stylista nabízí své služby za dvojnásobnou cenu než jindy, klienti si ho během pandemie zvali domů. Jedinou podmínkou bylo, že je bude Farel stříhat venku, v rukavicích a roušce. Zbytek pracovníků salonu lidem upraví vlasy za běžné ceny, které začínají na 150 dolarech (tedy od 3500 Kč).

Když na konci března musela americká kadeřnictví zavřít, lidé se snažili zkrotit svou hřívu doma. Proto se během pandemie barvy na vlasy a sponky staly v USA nedostatkovým zbožím a zařadily se tak za dezinfekce, toaletní papír a droždí.

V dubnu vzrostl prodej spon o 166 procent a prodej produktů na barvení vlasů se zvýšil o 23 procent. Podle Juliena Farela kvůli zavřeným kadeřnictvím během pandemie zmizelo 85 procent blondýn. Julien Farel v roce 2001 otevřel luxusní kadeřnictví na Manhattanu. Mezi jeho zákazníky patří například herečka Katie Holmes nebo tenista Rafael Nadal.

Reklama

Doporučované