Hlavní obsah

Tisíc mrtvých, téměř pětkrát více zraněných. Lékaři bez hranic požadují v Ghútě okamžité příměří

Podle organizace Lékaři bez hranic si boje ve východní Ghútě vyžádaly už přes tisíc obětí. Video: AP

 

Reklama

Po dalším potvrzeném chemickém útoku ve východní Ghútě hlásí Lékaři bez hranic přes tisíc obětí bojů v Sýrii. Vyzývají k příměří, umožnění vstupu zdravotníkům a péči o zraněné.

Článek

Organizace Lékaři bez hranic uvádí už přes tisíc mrtvých civilistů v bojích ve východní Ghútě. Dále hlásí 4800 zraněných.

Lékaři bez hranic také prohlašují, že čísla o počtu obětí se od obnovené ofenzivy syrské armády podceňují. Podle nich nezahrnují informace ze zdravotních zařízení spadajících pod jejich péči, ale také z dalších neoficiálních center. Podle CNN bylo bombardováno už patnáct z dvaceti zdravotních ústavů Lékařů bez hranic.

„Lékaři bez hranic opakovaně vyzývají k okamžitému příměří. Zdravotním jednotkám musí být povolen vstup do oblasti k péči o zraněné a nemocné,” domáhá se organizace v prohlášení.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) dříve potvrdila v Ghútě další chemický útok syrských vládních vojsk. Tomu nasvědčovaly záznamy o ošetření desítek přidušených civilistů. Podle SOHR mělo ve městech Hamúrija a Sakba dýchací potíže asi 60 lidí. Lékaři ošetřili nejméně 29 lidí s podezřením na vystavení chloru.

Útok měla podle syrské organizace spáchat armáda prezidenta Bašára Asada. Sýrie obvinění odmítá.

Na pomoc přijel humanitární konvoj

Podle Červeného kříže do Ghúty přijel humanitární konvoj. Ten následně zamíří do města Dúmá. Skládá se ze 13 nákladních vozů převážejících potraviny. Jde o humanitární pomoc, kterou se nepodařilo do Ghúty kvůli bojům doručit dříve.

První konvoj s pomocí na místo dorazil již v pondělí. Kvůli neustálé palbě se ale musel stáhnout a nestihl vyložit veškerý materiál.

Syrské vládní jednotky s podporou Ruska už více než dva týdny intenzivně bombardují východní Ghútu a zahájily i pozemní útoky. Cílem je dobýt tuto poslední oblast v okolí Damašku, která je v rukou odpůrců vlády a radikálů.

Reklama

Doporučované