Hlavní obsah

Záznam sjezdu: Odboráři chtějí růst mezd o 7 až 9 procent a minimální mzdu 13 700 korun

Přímý přenos ze sjezdu ČMKOS.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na sjezdu největší odborové centrály, která má 300 tisíc členů, byly formulovány mzdové požadavky vůči zaměstnavatelům na příští rok.

Článek

Zhruba tisícovka odborářů a odborářek z celé republiky dorazila do Prahy, na sněmu Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) se mobilizuje před zahájením vyjednávání o zvyšování mezd ve firmách.

„Žádáme zvýšení mezd v roce 2019 o 7 až 9 procent,” řekl předseda ČMKOS Josef Středula. S tímto doporučením se tak rozjedou jednotliví odboráři zpět ke svým zaměstnavatelům jednat o kolektivních smlouvách zvýšení výplat na příští rok.

Požadavkem odborů je také minimální mzda 13 700 korun. Nyní je minimální mzda 12 200 korun. „Česká minimální mzda patří mezi absolutně nejnižší, není pro to důvod,” zdůvodnil to Středula s tím, že podporuje ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) v tom, že minimální mzda by měla být polovinou mzdy průměrné.

Šéf odborů také uvedl, že bude požadovat zavedení pěti týdnů dovolené do zákoníku práce. Konec karenční doby chce do července příštího roku. Zároveň odbory chtějí zkrátit pracovní dobu o půl hodiny bez zkrácení mzdy. Tedy jinými slovy, aby už dnes využívaná pauza na oběd nebyla počítána nad rámec osmihodinové pracovní doby.

Předtím se na úvod sjezdu odborový boss Josef Středula věnoval zdraví na pracovišti. Ukázal statistiku nejčastějších nemocí z povolání. Na prvním místě byl syndrom karpálního tunelu z přetěžování, se kterým skončí u lékaře přes tři stovky lidí ročně.

Středula následně upozornil na další pořadí. „Čtvrtá nejčastější nemoc z povolání je svrab, ročně postihne necelých sto případů,” uvedl Středula.

Zároveň Středula připomněl, že devadesát pět lidí loni při práci zemřelo. Při té příležitostí volá po zavedení práva na okamžité zastavení výroby či pracoviště v případě, že by mohlo dojít k ohrožení zdraví pracovníků. „Nikdo by neměl být proti takovému požadavku, nikomu by to nemělo dělat problém,” dodal Středula.

Loni odbory žádaly růst mezd o 8-10 procent, nyní podle informací Seznamu na dvouciferné přidání nemyslí.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Sjezd odborů je důležitou ekonomickou událostí, která v posledních letech dobře odráží to, o kolik mzdy v následujícím roce porostou – odboráři se na svém celonárodním shromáždění chystají oznámit, o jak velké přidání peněz budou v soukromém sektoru usilovat.

Přitom odboráři v posledních letech dobře odráží skutečný potenciál na trhu práce. Například pro rok 2016 požadovali nárůst výplat o tři až pět procent. Mzdy reálně v tomto roce rostly o 4,2 procenta. Pro rok 2018 žádali, jak už bylo zmíněno, nárůst mezi osmi až deseti procenty, mzda skutečně meziročně poskočila o 8,6 procenta, tedy alespoň podle údajů za první pololetí.

Reklama

Doporučované