Hlavní obsah

Tisíc přání vytesaných do ledu. Knihovna na Sibiři láká turisty, dokud se neoteplí

Podívejte se do ledové knihovny na Sibiři.Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

V knihovně nedaleko jezera Bajkal jsou vytesána přání v mnoha jazycích od lidí z celého světa. Vydržet by měla do dubna, pak začne tát.

Článek

Ledová knihovna ukrývá naděje a sny tisíce lidí. Ty jsou vytesané do masivních bloků ledu, které tvoří labyrint. Nová turistická atrakce leží v blízkosti jezera Bajkal na ruské Sibiři.

„V minulém roce jsme oznámili, že bychom chtěli vytvořit ledovou knihovnu snů a požádali lidi, aby nám poslali své sny a přání," řekl knihovník Maxim Khvostishkov pro ruský deník Komsomolskaja Pravda.

Sny a přání přicházely z celého Ruska i mimo něj. Například z Číny o zdolání Everestu, o návštěvě lokací Pána prstenů na Novém Zélandu nebo přání z Kanady o výhře v loteriii. Většina lidí si podle Khvostishkova přála zdraví  pro svou rodinu a svět bez válek.

Led pokrývá plochu 800 metrů čtverečních na Gora Sobolinaya nedaleko lyžařského střediska Sable Mountain. Knihovna je součástí propagační kampaně cestovního ruchu na Bajkalu a v jeho okolí.

Na zaslání přání stále není pozdě. Knihovna přijímá přihlášky do konce února. Ledovým labyrintem se ale návštěvníci nebudou moct procházet věčně. Až přijde v dubnu teplejší počasí, sny stovky lidí z celého světa roztají a odtečou do jezera Bajkal.

Reklama

Doporučované