Hlavní obsah
Online

Zraněné běloruské demonstranty ošetříme v Česku, plánuje vláda

Foto: Profimedia.cz

Demonstrantka v Minsku s portréty zraněných kolegů.

Reklama

aktualizováno •

Ulice běloruských měst již druhý týden plní tisíce lidí, kteří protestují proti výsledkům prezidentských voleb. Dění v zemi sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- Běloruská média informovala o další oběti represí autoritářského režimu Alexandra Lukašenka. Střelnému zranění podlehl třiačtyřicetiletý muž, který se 11. srpna účastnil demonstrací v Brestu na východě země. Oběti už jsou nejméně tři.

- Kreml uvedl, že Rusko v současnosti nepokládá za nezbytné poskytnout vojenskou pomoc Bělorusku.

- V Minsku proti protestujícím ve středu ráno zasáhla milice. U Minského traktorového závodu rozehnala demonstraci na podporu stávkujících dělníků, několik lidí skončilo ve vazbě. Policie obklíčila i sídlo státní televize BT, jejíž zaměstanci stávkují.

- Lukašenko přikázal ministerstvu vnitra zabránit dalším nepokojům v zemi.

- Od středečního poledne jednali o situaci lídři států EU. Shodli se na tom, že neuznávají výsledky běloruských prezidentských voleb. Volby se měly konat znovu, tentokrát podle demokratických standardů.

  • Bělorusko a jeho dvě vlajky

    Současnou vlajku má země od roku 1995, kdy si ji Bělorusové vybrali v kontroverzním referendu. Vlajka má odkazovat na dobu, kdy bylo Bělorusko součástí Sovětského svazu. Vlajka používaná demontranty naopka poukazuje na rok 1918, tedy dobu před tím, než se země stala součástí SSSR. Tato vlajka není oficiálně zakázána, úřady ji ale považují za „neregistrovaný symbol“, uvádí rádio Svobodná Evropa.

  • Urážky Cichanouské v ruské státní televizi

    Ruská média nadále útočí na běloruskou opozici a podporují prezidenta Lukašenka. Například šéfredaktorka Russia Today dnes v přímém přenosu řekla, že IQ Cichanouské má hodnotu 82, tedy jako orangutan, informuje novinář Franak Viačorka.

  • Bělorusům pomůže i Slovensko

    Slovenksý ministr zahraničí Ivan Korčok uvedl, že Slovensko je připravené poskytnout pomoc občanům Běloruska, kteří se stali oběťmi represí režimu. Ministr po samitě EU telefonoval s polským šéfem diplomacie Jacekem Czaputowiczem a shodli se na tom, že do řešení situace v Bělorusku by se měla zapojit i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, píše Denník N.

  • Zákaz vstupu na území Litvy se týká celkem 32 osob

    Nově podle litevského ministerstva zahraničí nesmí na území Litvy vstoupit běloruský prezident Lukašenko a dalších 31 státních představitelů země, informuje server Tut.by.

  • Děkujeme milici a OMONu, zaznělo na akci na podporu Lukašenka

  • Litva neumožní Lukašenkovi vstup na své území

  • Za svobodné Bělorusko demonstrovalo v Plzni kolem 200 lidi

    Bělorusové žijící, studující a pracující v Plzni dnes navečer uspořádali průvod a shromáždění na centrálním náměstí Republiky na podporu své mateřské vlasti, v níž se lidé už týden bouří proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi a oficiálně oznámeným výsledkům prezidentských voleb. Plzeňské akce za svobodné Bělorusko se zúčastnilo kolem 200 lidí, Bělorusů i Čechů, uvádí ČTK.

  • Babiš se zástupci běloruské menšiny v ČR řešil humanitární pomoc

    Babiš i zástupci běloruské menšiny po jednání uvedli, že by Česko mohlo Bělorusku poskytnout humanitární pomoc. Například někteří zranění by mohli být ošetřeni v českých nemocnicích. Premiér bude o situaci v zemi ve čtvrtek odpoledne jednat s běloruským velvyslancem v ČR. „V Bělorusku je vícero lidí, kteří jsou zranění, potřebují lékařskou pomoc. Domlouvali jsme se na tom, že by Česká republika poskytla bilaterálně nějakou humanitární pomoc,“ uvedl po jednání Babiš. „Oni nám mají dát nějaký návrh, jakým způsobem bychom mohli pomoci, a jestli bychom tam potom eventuálně poslali nějaké letadlo,“ dodal.

  • Protestuje se i před běloruským parlamentem

  • Sněmovna odsoudila zásahy proti demonstrantům, volby ale uznává

    Poslanecká sněmovna odsuzuje násilné a zjevně nepřiměřené policejní zásahy vůči běloruským občanům, kteří protestovali proti nedemokratickému průběhu prezidentských voleb, odhlasovala dolní komora parlamentu. Sněmovna také požaduje propuštění politických vězňů. Dolní komora zároveň odmítla usnesení, podle kterého neuznává oficiální výsledky prezidentských voleb v Bělorusku a žádá jejich opakování. Poslanci neschválili ani výzvu Ruské federaci, aby se nevměšovala do vnitřních záležitostí země.

  • Radnice v Grodnu naslouchá demonstrantům

    V Grodnu na západě země místní úřady požadavkům demonstrantů opatrně vycházejí vstříc. Tamní radnice na svých internetových stránkách vyvěsila desetibodový text s názvem „Odpověď na stížnosti veřejnosti“, v němž podle agentury DPA stojí, že demonstrace budou napříště povoleny a postihů se údajně nemusí obávat ti pracovníci, kteří vstoupí do stávky. Vzniknout má rovněž nová rada, do níž kromě zástupců města budou moci zasednout také představitelé občanské společnosti. Zahájení dialogu s úřady je jedním z hlavních požadavků běloruské opozice, připomíná DPA.

  • Bělorusové v ČR: Česko nemá jednat s Lukašenkem, není legitimní

    Běloruská národnostní menšina žijící v České republice trvá na tom, aby Česko neuznalo oficiální výsledky voleb a aby nejednalo s Alexandrem Lukašenkem jako s legitimním prezidentem, protože legitimní není, uvádí ČTK. Novinářům to před dnešním jednáním s premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekla Kryścina Šyjanoková z organizace Bělorusové v ČR. Kromě ní přišli na schůzku s předsedou vlády další dva lidé.

    Premiérovi chtějí také navrhnout, aby se spojil a jednal s nově vzniklou koordinační radou, kterou vytvořila běloruská opozice s cílem zajistit klidné předání moci, případně s opoziční prezidentskou kandidátkou Svjatlanou Cichanouskou, jež je v exilu v Litvě.

  • Lukašenko nechtěl, aby Merkelová „zasahovala do běloruských záležitostí“

    Lukašenko v telefonátu naléhal na ruského prezidenta Putina, aby požádal Angelu Merkelovou, aby nezasahovala do běloruských záležitostí. „Hlavní věcí, kterou chceme, je, aby Západ nepodporoval ty, kdo destabilizují situaci v Bělorusku,“ uvedl Lukašenkův mluvčí.

  • TASS: Inaugurace Lukašenka se uskuteční do dvou měsíců

    Inaugurace běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který podle oficiálních údajů zvítězil se ziskem přes 80 procent hlasů ve volbách 9. srpna, se uskuteční do dvou měsíců. Přesné datum ale stanoveno není, uvedla dnes s odvoláním na běloruskou ústřední volební komisi agentura TASS. Běloruská opozice i Evropská unie výsledky hlasování neuznávají s tím, že nebylo svobodné ani spravedlivé. Pochybnosti o regulérnosti voleb vyjádřilo poprvé i Rusko.

    „Konkrétní datum určí organizátoři, inaugurace se odehraje nejpozději do dvou měsíců,“ řekl TASS nejmenovaný člen volební komise. Podle něj se bude postupovat podle zaběhnuté praxe, kdy se vítěz prezidentských voleb ujme úřadu měsíc od vyhlášení konečných výsledků.

  • Senát na svém sídle vyvěsil historickou běloruskou vlajku

    Senát dnes na Valdštejnském paláci v Praze vyvěsil historickou běloruskou vlajku. Chce tak dát najevo svou podporu občanským svobodám v Bělorusku. ČTK to sdělila mluvčí Senátu Sue Nguyenová. Vyvěšení vlajky je podle ní v souladu s usnesením senátorů z minulého týdne. V něm Senát odsoudil policejní zásahy proti demonstrantům, kteří protestovali proti falšování výsledků prezidentských voleb. Senátoři tyto zásahy označili za násilné a zjevně nepřiměřené. Průběh voleb byl pak podle nich neférový a nedemokratický.

  • Diktátor rozdal úkoly pro udržení moci

    Lukašenko ve středu zaúkoloval v souvislosti s protesty vícero státních úřadů. Ministerstvo obrany má věnovat pozornost pohybu vojsk NATO na území Polska a Litvy a v případně potřeby okamžitě přesouvat vojenské jednotky - zejména prý v okolí Hrodna. Ministerstvo vnitra má pak před nepokoji chránit pracovní kolektivy. KGB má za úkol „identifikovat a potlačit akce organizátorů pouličních nepokojů“ a najít kanály „financování nepokojů“.

    Masová média mají podle diktátora lidem vysvětlit a varovat je, že Cichanouská je „cestou do propasti“. „Navíc nás tlačí ke střetu s našimi historicky bratrskými lidmi - Rusy. To nelze dovolit. Proto je nutné aktivizovat hromadné sdělovací prostředky,“ cituje Lukašenka portál Tut.By.

  • Premiéři V4 se sejdou na konci srpna ve Slovinsku

    Andrej Babiš jednal o situaci v Bělorusku ještě před summitem s premiéry zemí visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), kteří by se měli osobně setkat na konci srpna ve Slovinsku. Babiš řekl, že dnes večer bude jednat se zástupci Bělorusů žijících v České republice.

    Podle Babiše je problém, že opozice v Bělorusku je roztříštěná. „Protikandidátka je mimo Bělorusko, což není ideální,“ uvedl. Cichanouská je v exilu v Litvě. „Nějaké konzultace a debaty probíhají, ale nejsme schopni a ani nechceme nějakým způsobem do toho zásadně zasahovat. Jde o to, aby se opozice nějakým způsobem snažila domluvit se stávajícím establishmentem,“ dodal premiér. Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki podle Babiše informoval, že jeden z původních kandidátů na běloruského prezidenta přiletěl do Varšavy.

  • Sankce na běloruské představitele EU zavede „velmi brzy“

    Předseda Evropské rady Charles Michel ani předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová neupřesnili, kdy bude sankční seznam hotový. Unijní instituce nyní pracují na jeho sestavování a bude podle nich dokončen, „jakmile to bude možné“. Sankce na běloruské představitele EU podle Michela zavede „velmi brzy“.

Reklama

Hlavní zprávy