Hlavní obsah

Tisíce demonstrantů vyšly do ulic Paříže. Nesouhlasí s Macronovými reformami

Tisíce demonstrujících vyjádřily nesouhlas s plánovanými sociálními reformami v Paříži.Video: Eliška Richtrová, Reuters

 

Reklama

Demonstranti vyrazili do ulic Paříže vyjádřit nesouhlas s plánovanými sociálními reformami francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. K protestům se přidali zejména důchodci a nezaměstnaní, kterých se reforma dotýká nejvíce z důvodu omezení sociálních dávek či růstu důchodů.

Článek

Proti sociální politice francouzské vlády demonstrovalo dnes v Paříži podle odborů 50 000 lidí, policie ale jejich počet odhadla na 11 500 a média na 21 500. Mnohatisícové protesty svolané několika odborovými organizacemi se konaly i v dalších francouzských městech. Média píšou o nejméně jednom zraněném demonstrantovi v metropoli. Průvod, který prošel Paříží, doprovázelo podle tisku mnoho příslušníků pořádkových sil.

Odbory před zahájením stávky uvedly, že současná sociální politika vlády a další oznámené reformy ohrožují „ty nejslabší, nejchudší a nejbezbrannější“ členy společnosti. K protestům vyzvaly státní zaměstnance, důchodce a nezaměstnané, kterých se současné reformy týkají.

Podle francouzského deníku Le Figaro je dnešní stávka již dvanáctá napříč sektory od začátku mandátu prezidenta Emmanuela Macrona loni na jaře. Dřívější manifestace se konaly především proti reformě státních železnic SNCF.

Dnešní demonstrace je namířená například proti údajně příliš pomalé valorizaci důchodů. „Měsíčně jsem přišel o 50 eur (1300 korun),“ řekl agentuře AFP technik na penzi François Manugal.

Centristický politik a někdejší investiční bankéř Macron během prezidentské kampaně sliboval, že zmodernizuje francouzskou ekonomiku. Mnoho voličů mu ale teď vyčítá, že z jeho reforem těží jen velké firmy, a obviňuje ho z nedostatku sociálního cítění. Macron například snížil daně bohatým a korporacím, zatímco omezil některé sociální dávky a růst důchodů s nadějí, že to vytvoří nová pracovní místa. Nezaměstnanost se však stále drží na přibližně devíti procentech.

Reklama

Doporučované