Hlavní obsah

Tisíce dětí posílají po internetu svou obnaženou fotku, každé druhé bylo šikanováno

Studio Seznam Zprávy: Jaké hrozby se skrývají na internetu?

 

Reklama

Průzkum Univerzity Palackého přinesl nová zjištění o chování dětí ve věku od 10 do 17 let na internetu. Sledujte studio Seznam Zprávy o bezpečnosti na síti.

Článek

„Bylo to pro přítele… Machroval jsem svalama před nějakou kočkou… Poslal mi taky fotografii…“ To jsou nejběžnější důvody, které děti a náctiletí uvádějí, proč po internetu někomu poslali částečně nebo zcela odhalenou fotku. A ačkoliv to naprostá většina dětí považuje za riskantní, udělalo to bezmála 13 procent z nich. Vyplývá to z výzkumu Univerzity Palackého v Olomouci mezi 28 tisíci školáky ve věku deset až sedmnáct let.

Nejen takto se vystavují mladí riziku kyberšikany. Tu podle získaných dat zažilo každé druhé dítě. Třetině dotázaných se někdo naboural na některý z účtů internetových služeb, stejně tak třetina čelila verbálním útokům na síti, šestina byla ponižována kvůli fotce, krádež identity poznalo na 14 procent respondentů a osm procent dokonce zažilo vydírání.

A čísla nadále rostou. Svůj podíl na tom má stále větší počet mobilních telefonů s internetem. V páté třídě ho mají podle průzkumu tři z pěti žáků. V deváté pak chybí jen jednomu z pěti.

Školáci jsou navíc stále méně opatrní. Více než polovina z nich komunikuje po internetu s neznámými lidmi. Přes 40 procent pak zná situaci, kdy je neznámý požádá o schůzku. A bezmála 55 procent z takto oslovených na schůzku skutečně dorazilo. V roce 2013 to bylo o pět procent méně.

Jak děti vést k bezpečnému chování na síti? A jaká nebezpečí jim krom šikany hrozí? O tom jsme hovořili ve speciálním studiu Seznam Zprávy ke Dni bezpečnosti na internetu s expertem na bezpečnost Filipem Chytrým, který aktuálně působí v Silicon Valley, Martinem Kožíškem, manažerem pro internetovou bezpečnost Seznam.cz nebo Peterem Porubským z Linky bezpečí.

V rámci kampaně za bezpečnější chování na internetu zveřejnil Stream celý záznam představení #jsiuser pražského Studia Ypsilon, které vychází z příběhu prvního českého youtubera a také oběti chorobné závislosti na internetu Michala Kolesy. Pustit si jej můžete ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované