Hlavní obsah

Tisíce hodin svědectví pamětníků holocaustu. Steven Spielberg je točil jako film, software z Plzně v nich umožňuje vyhledávat

Software pro vyhledávání ve výpovědích pamětníků holocaustu vyvinuli v Plzni.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Software, pomocí něhož je možné vyhledávat ve videoarchivu výpovědí svědků holocaustu, vytvořili výzkumníci Západočeské univerzity v Plzni. Celý archiv obsahuje téměř 52 tisíc svědectví ve 32 jazycích, celkový rozsah činí 105 tisíc hodin videozáznamů. Česká část archivu čítá na dva tisíce hodin.

Článek

Výpovědi pamětníků holocaustu natáčel režisér Steven Spielberg v letech 1994 až 2000. Pro budoucí generace chtěl zaznamenat vzpomínky pamětníků, kteří postupně stárnou a odcházejí. Archiv spravuje Nadace Šoa Univerzity Jižní Kalifornie.

Česká část databáze je přístupná v Židovském muzeu v Praze a také v Centru vizuální historie Malach na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy.

Vyhledávání v ní bylo dříve možné pouze pomocí klíčových slov, která byla manuálně přiřazena jednotlivým pasážím. Pokrytí archivu klíčovými slovy však bylo nedostatečné. Díky projektu AMALACH se to změnilo.

„AMALACH funguje vlastně jako vyhledávač pojmů. Uživatel si pak může snadno všechny videozáznamy, kde se o dotazovaném pojmu hovoří, přehrát. Pravděpodobnost přítomnosti stanovených pojmů v nahrávce označuje systémem barevných políček,“ objasňuje Luděk Müller, vedoucí výzkumného týmu centra Nové technologie pro informační společnost (NTIS) při Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.

V současné době vědci z výzkumného centra NTIS zpracovávají část výpovědí svědků holocaustu ve slovenštině.

„Naší technologií můžeme vytvářet software i pro vyhledávání v tematicky jiných archivech,“ vysvětluje Luděk Müller. „Nyní se zabýváme zpracováním nahrávek i písemných dokumentů svědků represí totality v Československu, které byly pořízeny v rámci dokumentační činnosti Ústavu pro studium totalitních režimů v letech 2008 až 2015,“ doplňuje.

V rámci projektu odborníci zpracují tisíc hodin audionahrávek výpovědí a rozhovorů a dalších 50 tisíc textových a obrazových dokumentů, jako jsou kopie souvisejících listin, dokladů, zápisů z vyšetřování či fotografií.Projekt by měl být ukončen v roce 2019.

Reklama

Doporučované