Hlavní obsah

Tisíce Italů protestovaly proti covid pasu. Lékaři se museli zabarikádovat na pohotovosti

Foto: Profimedia.cz

Víkendové střety mezi policií a demonstranty v Římě.

Reklama

Proti covid pasu vyšly v sobotu do ulic Říma protestovat tisíce lidí. Italská policie po střetech zadržela 12 lidí včetně vedení neofašistického hnutí Forza Nuova (Nová síla). Demokratická strana podala návrh na rozpuštění hnutí.

Článek

Italská vláda se v pondělí dostala pod tlak. Řada Italů podle agentury Reuters žádá o rozpuštění „neofašistického hnutí“ Forza Nuova. Jeho členové se totiž o víkendu podíleli na násilných protestech proti vládní snaze o zavedení povinného tzv. covid pasu pro všechny zaměstnance.

Proti covid pasu vyšly v sobotu do ulic italského hlavního města protestovat tisíce lidí. Někteří se pokusili proniknout přes těžkooděné policisty, kteří střežili přístup ke kanceláři italského premiéra Maria Draghiho. Jiná skupina protestujících vnikla do sídla hlavního italského odborového svazu CGIL.

Nepokoje italští politici široce odsoudili, včetně šéfů krajně pravicových uskupení, lídra strany Liga severu Mattea Salviniho a předsedkyně strany Bratři Itálie Giorgie Meloniové. Ti jsou oba jindy hlasitými odpůrci covidových pasů.

„Stojím na straně dělníků, kteří pokojně brání svá práva a svobody,“ uvedl Salvini na Twitteru. Strana Liga severu prohlásila, že násilí nelze ospravedlnit, ministryni vnitra Lucianu Lamorgeseovou ale vyzvala k rezignaci. Prý se ukázalo, že Lamorgeseová není schopna nepokoje zvládnout.

„Byl to útok fašistického komanda, a to je nepřijatelné. Premiér za vládu vyjádřil solidaritu a závazek všech institucí předejít návratu minulosti, kterou nechceme. Všechny hnutí, která se odvolávají na fašismus, musí být rozpuštěna. Nyní je čas to jasně říci,“ řekl v neděli šéf CGIL Maurizio Landini.

Od svého vzniku v roce 1997 v Itálii stranu Forza Nuova opakovaně obviňují, že se nebojí proti imigrantům a policii využít násilí. Spolu se skupinou CasaPound jde podle agentury Reuters o hlavní neofašistickou organizaci, která je v Itálii stále aktivní.

Představitelé Forza Nuova v pondělí vydali prohlášení, podle něhož víkendových střetů ani trochu nelitují. „Lidová revoluce se nezastaví, dokud nebudou covidové pasy definitivně zrušeny. Ať už s námi, nebo bez nás,“ stálo v něm.

Poslanec Demokratické strany (PD) Emanuele Fiano uvedl, že jeho strana v pondělí předloží parlamentní návrh na rozpuštění stran, jako je Forza Nuova, které se hlásí k extrémní neofašistické ideologii. „Doufáme, že návrh ​podepíší všechny skutečně demokratické politické síly… Nastal čas skoncovat s nejasnostmi ohledně fašismu,“ uvedla PD v prohlášení.

V noci se desítky protestujících pokusily vniknout také na oddělení úrazové péče v římské nemocnici Policlinico Umberto I, kde jednoho z demonstrantů ošetřovali. „Zdravotníci se museli uvnitř zabarikádovat,“ řekl v neděli novinářům primář oddělení pohotovosti Francesco Pugliese. Policie ve svém prohlášení uvedla, že během střetů v Římě utrpělo zranění 38 policistů.

Premiér Draghi víkendové násilnosti rovněž odsoudil a prohlásil, že jeho vláda je i nadále odhodlána očkovací kampaň dokončit. „Právo demonstrovat se nikdy nemůže zvrhnout v akty agrese a zastrašování,“ uvedl v prohlášení, které vydal jeho úřad.

Itálie se stane první evropskou zemí, která bude po všech zaměstnancích požadovat, aby se prokazovali tzv. covid pasy. Jde o digitální nebo papírový certifikát, který potvrzuje, že jeho držitel dostal alespoň jednu dávku vakcíny, vyšel mu negativní test nebo se nedávno z nákazy onemocněním covid-19 zotavil. Podle agentury Reuters chtěl italský premiér opatřením lid povzbudit k vakcinaci.

Nové nařízení začne platit už 15. října. Certifikáty zpočátku sloužily ke vstupu do mnoha kulturních a volnočasových zařízení, postupně se však pole jejich působnosti rozšířilo. Zaměstnance bez covidového certifikátu bude po pěti dnech zaměstnavatel moci vykázat z práce a pozastavit jim plat.

Absence covidového pasu ale nemůže být důvodem k výpovědi, vyplývá podle agentury Reuters z textu vládního dekretu. Lidé, kteří budou toto nařízení ignorovat a vyrazí bez certifikátu do práce, mohou dostat pokutu 600 až 1500 eur (15 200 až 38 000 korun).

Reklama

Doporučované