Hlavní obsah

Tisíce kalifornských hasičů stále bojují s požáry, pohřešovaných lidí přibývá

Kalifornské lesní požáry si vyžádaly už 31 obětíVideo: AP

 

Reklama

Kalifornské úřady hlásí již 31 obětí požáru a stovky pohřešovaných. Požár se může rozšířit i kvůli větru, který meteorologové předpovídají.

Článek

Lesní požáry na severu Kalifornie si vyžádaly nejméně 31 obětí. V terénu je osm tisíc hasičů, pod kontrolou mají asi desetinu požáru. Jejich práci ale může zmařit silný vítr.

Kalifornské úřady pohřešují stovky lidí, některá média hovoří až o třech stovkách. Tisíce lidí přišly o své domovy, zničeno bylo přes 3500 budov. Hovoří se o nejtragičtějším týdnu v historii lesních požárů v tomto státě. Počet požárů se snížil z 22 na 21, ale jen proto, že dva z nich se spojily v jeden.

Okres Sonoma patří k nejvíce postiženým, připadá na něj více než polovina mrtvých, které si požáry vyžádaly. Sonomský šerif uvedl, že úřady zde prověřují stovky případů pohřešovaných osob a že záchranáři již brzy začnou s cíleným hledáním těl. Varoval také, že identifikace obětí bude náročná a zdlouhavá.

V oblasti severně od San Franciska, kde se tyto požáry nacházejí, je v současné době nejhorší kvalita ovzduší v historii. Situace se rovná k smogem sužovaným čínským městům. Lidé se před dusivým dýmem chrání obličejovými maskami, mnozí s dýchacími problémy vyhledali lékařskou pomoc, školy ruší výuku.

Lidé v postižených oblastech si stěžují také na chaos a nedostatek informací. Není prý jasné, které úřady jsou zodpovědné za pátrání po nezvěstných. Telefonní linky jsou převážně obsazené, nebo nefungují. Řada lidí přespala první noc po útěku z domova na písku na pláži v zálivu Bodega Bay, než jim úřady opatřily stany, spací pytle a otevřely pro ně veřejné budovy a restaurace, v nichž byla zřízena evakuační centra. Místní charitativní organizace i obyvatelé oblastí, které nebyly zasaženy ohněm, nakoupili postiženým potraviny. Někteří obyvatelé pro ně otevřeli své domovy či kanceláře.

Reklama

Doporučované