Hlavní obsah

Tisíce lidí demonstrují za katalánské referendum, došlo i na potyčky s policií

Tisíce lidí vyšly do ulic, aby umožnily Kataláncům vyjádřit názor na samostatnostVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Dosud poklidná shromáždění na podporu konání katalánského referenda o samostatnosti mění podobu. V Barceloně propukly demonstrace za účasti tisíců lidí. A pokračují nadále i mimo Katalánsko.

Článek

Katalánské referendum o osamostatnění oblasti od Španělského království vyhnalo lidi do ulic dřív, než by přineslo výsledek. Katalánci jsou sice v názoru na referendum nejednotní, ale ať už stojí v táboře separatistů, nebo chtějí zůstat součástí Španělska, hlasovat chtějí. Podporují je v tom i obyvatelé jiných regionů. Vláda si ale referendum jednoznačně nepřeje.

Zákaz plánovaného referenda vyvolal mezi lidmi po celém Španělsku nevoli. Ve středu večer se demonstranti dokonce střetli s policií a poničili několik policejních vozů. Madrid podle protestujících prý nedodržuje základní lidská práva a svobody. Takovou interpretaci podporuje i katalánský premiér Carles Puigdemont. Španělská vláda podle něho porušuje zákony.

Opačná interpretace, kterou ve čtvrtek nabídl deník El País, upozorňuje, že katalánská vláda na uspořádání referenda o samostatnosti nemá patřičný mandát a že premiér Puigdemont překrucuje fakta ve svůj prospěch. Referendum zakázal soud krátce poté, co ho oblastní vláda vyhlásila.

Španělská vláda ve čtvrtek nabídla Katalánsku „dialog v mezích zákona“. Podmiňuje jej však zrušením referenda. Co přesně by mělo být předmětem dialogu, není zatím známo.

Zastánci separatismu chtějí referendum zejména proto, že Katalánci tradičně přispívají do státní kasy výrazně vyšší částkou než jiné španělské autonomní oblasti. Z vládních údajů pro rok 2011 vyplývá, že Katalánsko dostalo z centrálního rozpočtu o 8,5 miliardy eur (222 miliard korun) méně, než její občané odvedli v daních.

Vedle hlavního města Madridu jde o nejbohatší a nejlépe prosperující oblast země. Těží zejména z bohatého turismu a významného přístavu v Barceloně.

Reklama

Doporučované