Hlavní obsah
Online

Bouře Mortimer má na svědomí tři oběti, v Česku lámala stromy a ničila střechy

Foto: HZS Praha

Jak Mortimer komplikuje dopravu na železnici? Dozvíte se ve videu.

Reklama

aktualizováno •

Větrná bouře Mortimer dorazila do Česka. Padaly stromy a některé domácnosti jsou stále bez proudu. Vítr komplikoval především železniční dopravu.

Článek

Nejméně tři lidské životy včetně dítěte má na svědomí silný vítr, který se dnes přehnal částí Evropy. Přinejmenším devět dalších lidí utrpělo zranění. Vítr vyvolaný tlakovou níží v Německu, Polsku, na Slovensku a také v České republice vyvracel stromy, přičemž mnohde přerušil dodávky elektřiny a zablokoval především železniční dopravu.

Tragické neštěstí se odehrálo v Nitře na jihu Slovenska. Vichrem sražený strom tam podle sdělení policie zasáhl skupinu žáků, kteří byli na procházce. O život při tom přišel 14letý chlapec. Další dvě děti utrpěly zranění, ale jejich životy nejsou v ohrožení, byť stav jednoho z nich si vyžádal operaci.

Na jihovýchodě Polska odpoledne spadl strom na automobil, v němž jeli čtyři lidé. Jen jeden z nich vyvázl bez úhony. O život přišel řidič a dva spolujezdci skončili v nemocnici. Podobně při pádech stromů na dvě auta na jiných místech utrpěli zranění další dva lidé. Hospitalizováni museli být také dva cestující autobusu, který narazil do poryvem větru převráceného přívěsu nákladního vozu. Do bilance postižených patří i hasič, který se zranil při odstraňování vyvráceného stromu.

Značné problémy způsobil prudký vítr už v noci v celém Německu: všech 16 spolkových zemí postupně hlásilo překážející popadané stromy a polámané větve. Na mnoha místech byla kvůli tomu na čas přerušena zejména vlaková doprava. V Sasku-Anhaltsku zahynul 41letý muž, na jehož jedoucí auto spadl vyvrácený strom.

O rozsáhlém přerušení dodávek elektrického proudu informovala média především v Polsku. Bez elektřiny se tam muselo v jednu chvíli obejít až na 300 000 lidí. V Česku energetická společnost ČEZ evidovala odpoledne až 42 000 odběratelů bez proudu.

  • Vichřice má v Polsku na svědomí jednoho mrtvého

    Silný vítr, který dnes zasáhl část Evropy, si na jihovýchodě Polska vyžádal jeden život a sedm raněných, uvedla na svém webu zpravodajská televize TVN 24. „Po čtvrté hodině odpolední v obci Nowy Nart padl strom na chevrolet, ve kterém cestovali čtyři lidé. Řidiče se i přes pokusy o oživení nepodařilo zachránit. Dva lidé skončili v nemocnici, jedna osoba vyvázla z nehody bez úhony,“ uvedla policejní mluvčí Ewelina Wroná. Pro celé Polsko platí výstraha meteorologů před vichrem, který v nárazech dosahuje až stokilometrové rychlosti a postupuje od východu na západ. Vichřice zavinila, že se statisíce lidí ocitly bez elektřiny a hasiči museli zasahovat ve stovkách případů.

  • Bez dodávek elektřiny je v Česku 17 600 domácností

    Kvůli následkům silného větru zůstává v Česku bez dodávek elektřiny kolem 17 600 odběratelů. Společnost ČEZ evidovala 16 500 domácností bez proudu, E.ON zhruba 1100. Nejvíc poruch bylo na východě Čech a na severu Moravy. Naopak v západní části Čech už byla situace klidnější. Energetici jsou v terénu a snaží se dodávky obnovit. ČTK to sdělily mluvčí ČEZ Soňa Holingerová a mluvčí E.ON Martina Slavíková.

  • Vichřice má v Polsku na svědomí zatím dva zraněné

    Silný vítr, který dnes zasáhl část Evropy, si v Polsku vyžádal na 1 700 zásahů hasičů. Na mnoha místech byly přerušeny dodávky elektřiny. Dva lidé pak utrpěli zranění, uvedla na svém webu zpravodajská televize TVN24. Pro celé Polsko platí výstraha meteorologů před vichrem, který v nárazech dosahuje rychlosti až 90 kilometrů v hodině a postupuje od východu na západ.

  • Silný vítr komplikuje lety, dva pražské spoje musely jinam

    Silný vítr dnes komplikuje i leteckou dopravu, na pražském letišti kvůli němu muselo více než deset letů čekat až hodinu na přistání, dva dnešní spoje navíc byly přesměrovány na jiná letiště. Letiště také eviduje několik zpoždění. „Vzhledem k povětrnostním podmínkám nad Českou republikou vane i v okolí Letiště Václava Havla Praha silný vítr. Aktuálně je v provozu hlavní vzletová a přistávací dráha 06/24 a provoz letiště není omezen,“ řekla ČTK mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

  • V Plzeňském kraji je 700 domácností bez proudu, padaly stromy

    V Plzeňském kraji zůstávalo dnes odpoledne kvůli silnému větru bez elektřiny přes 700 domácností, hlavně na Klatovsku, Tachovsku a Domažlicku. Dopoledne bylo bez elektřiny asi 6 000 domácností v kraji. Hasiči od 1:30 do odpoledne vyjeli k více než stovce padlých stromů. Vítr už ale zeslábl. ČTK to řekli hasiči a energetici.

  • Problémy s dodávkami elektřiny jsou na Hodonínsku a Vyškovsku

    Jihomoravští hasiči od rána dosud vyjeli k osmi desítkám událostí v souvislosti se silným větrem, především ke spadlým stromům. ČTK to řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Na Hodonínsku v oblasti Kyjova strhl spadlý strom vedení, bez elektřiny je aktuálně asi 300 domácností. Asi 550 domácností je bez elektřiny na Vyškovsku v Bučovicích a okolí.

  • Strom na kolejích přerušil provoz z Pardubic do Chrudimi

    Hasiči v Pardubickém kraji měli dnes od 6:00 do 15:00 celkem 91 výjezdů, při nichž odklízeli následky silného větru. Většinou odstraňovali stromy a větve spadlé na silnice nebo do elektrického vedení, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Jeden kmen se zřítil na kabinu kamionu jedoucího po silnici I/34 mezi Hlinskem a Ždírcem nad Doubravou a zranil řidiče, řekla ČTK mluvčí chrudimské policie Eva Maturová. Silnice je uzavřená.

  • Vítr zastavil lanovky v Krkonoších, na Sněžce byl orkán

    Silný vítr, který dnes na Sněžce dosahoval až síly orkánu, zastavil lanovky v Krkonoších. Mimo provoz se ocitly oba úseky kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku, kabinová lanovka z Janských Lázní na Černou horu a čtyřsedačková lanovka ze Špindlerova Mlýna na Medvědín. Hasiči v Královéhradeckém kraji měli kvůli větru do 14:00 zhruba 40 výjezdů. ČTK to zjistila u hasičů a provozovatelů lanovek.

  • Ostatní zraněné děti na Slovensku jsou mimo ohrožení života

    Neštěstí na Slovensku se stalo na cyklostezce u fotbalového stadionu v Nitře. Strom podle slovenských hasičů zasáhl tři děti, jedním z nich byl chlapec, který zraněním podlehl.

    „Do naší nemocnice byly přivezeny dvě děti, jsou mimo ohrožení života. Jedno budeme operovat, druhé absolvuje vyšetření,“ řekla deníku SME mluvčí tamní nemocnice Tatiana Timková. Podle deníku má dítě, které čeká operace, zlomenou stehenní kost.

  • Hasiči zajišťují utrženou střechu

  • Ve slovenské Nitře spadl strom na školáky, jedno dítě zemřelo

    Podle informací slovenského Denníku N ve slovenském městě Nitra spadl strom na žáky ze základní školy. Školáci byli i přes výstrahu před silným větrem na procházce. 14letý chlapec podle informací slovenské policie na místě zemřel. Další žáci jsou zranění, jeden z nich těžce.

  • Ovcím hrozilo utopení, hasiči je převáželi na člunu

    Mimořádnou záchrannou akci zažily v Dortmundu asi tři stovky ovcí na pastvině, kterou podle informací DPA až do výše 1,5 či dvou metrů zaplavila voda ze silných lijáků. Hasiči zvířatům poskytli záchranný člun a lávku, aby je zachránili před utonutím, řekl mluvčí zásahových sil. Některá zvířata, mezi nimi i jehňata, ale ve vodě uhynula. Hasiči měli na místě 120 mužů.

  • Na Přerovsku se utrhla střecha

    Olomoučtí hasiči budou muset při likvidaci následků bouře použít výškovou techniku.

  • V Praze létají billboardy i vrata

    V hlavním městě kromě spadlých stromů vítr působí i další škody. Hasiči museli kvůli bezpečnosti kolemjdoucích zajistit poškozenou lampu veřejného osvětlení, utržený billboard nebo natrženou střechu.

  • Hasičům přibývá práce

    Středočeští hasiči mají s odstraňováním následků větru čím dál více práce, od rána vyjížděli ke 140 událostem v souvislosti se silným větrem. Jde především o popadané stromy, uvedl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

    V posledních dvou hodinách se situace zhoršuje, mezi 11:00 a 12:00 přibylo hasičům 46 nových událostí. To je více, než je běžný celodenní průměr.

    Na několika místech nejezdily kvůli spadlým stromům vlaky, nově je neprůjezdná trať Lužná u Rakovníka – Chomutov v úseku Krupá–Měcholupy. Stejnou trať zablokoval spadlý strom již ráno.

    Komplikace hlásí už i hasiči z Jihomoravského kraje.

  • Strom spadl přímo na projíždějící kamion

    Kmen stromu se zřítil na kabinu kamionu jedoucího po silnici mezi Hlinskem a Ždírcem nad Doubravou a zranil řidiče, uvedla mluvčí chrudimské policie Eva Maturová. Silnice je uzavřená.

    „Řidič zůstal ve voze zaklíněný, převezli ho do Chrudimské nemocnice. Silnice je uzavřená a neprůjezdná, jakmile se odklidí strom a nákladní auto, provoz bude obnoven,“ uvedla Maturová.

  • Mortimer jako Kyrill. Stejný původ i dráha, menší síla

    Bouře Mortimer, se kterou se Česká republika potýká od pondělního rána, je podle hydrometeorologa Stanislava Racka Kyrillu podobná. Její intenzita je ale mnohem nižší.

    Obě bouře způsobila tlaková níže. Čím je rozdíl tlaku větší, tím vítr podle Racka nabírá na síle. „Rozdíl mezi nimi je v tom, že Mortimer oproti Kyrillu nemá tak hlubokou tlakovou níži,“ vysvětlil Racko.

  • Provoz trati na Pardubicku byl obnoven

    Kmen spadlý na koleje přerušil před sedmou hodinou ráno provoz na trati z Pardubic do Chrudimi. Provoz na trati byl obnoven krátce po desáté hodině. První spoje vyrazí směrem z Chrudimi do Pardubic.

  • Bez proudu už je 30 tisíc domácností

    Kvůli následkům silného větru je dopoledne v Česku bez dodávek elektřiny téměř 30 000 domácností. Společnost ČEZ eviduje 17 500 domácností bez proudu, E.ON zhruba 11 500. Největší problémy jsou ve středních a jižních Čechách. Energetici jsou v terénu a snaží se dodávky obnovit.

    „Poruchy jsou nejčastěji způsobené poškozeným vedením a izolátory, přičemž poškození vznikla většinou v důsledku silných poryvů větru,“ uvedla mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

  • Strom na kolejích přerušil provoz z Pardubic do Chrudimi

    Hasiči v Pardubickém kraji vyjížděli od rána asi k 25 zásahům, kdy odklízeli následky silného větru. Většinou odstraňovali stromy a větve spadlé na silnice nebo do elektrického vedení, řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Spadlý kmen přerušil také provoz na trati z Pardubic do Chrudimi.

    „Ve Starých Jesenčanech spadl strom na koleje. Jela tam jednotka SŽDC Nymburk,“ uvedla Horáková. Některé osobní vlaky musely České dráhy zrušit, v úseku Chrudim – Pardubice-Rosice nad Labem a zpět byla zavedena náhradní autobusová doprava.

Reklama

Hlavní zprávy