Hlavní obsah

Tisíce lidí na demonstraci v Madridu žádají konec levicové vlády kvůli jednání s Katalánci

Velké protesty v ulicích Madridu.Video: David Krkoška, AP, Reuters

 

Reklama

Na demonstraci svolané pravicovou opozicí dnes tisíce lidí v centru Madridu požadují konec levicové vlády, která své odpůrce pobouřila jednáním s katalánskými separatisty. Informovala o tom španělská média.

Článek

Lídrům pravicových lidovců a strany Ciudadanos se nelíbí postup premiéra Pedra Sáncheze, který loni nastoupil do čela vlády mimo jiné i se slibem, že se pokusí uklidnit napětí mezi Madridem a katalánským vedením. Jeho část stane už v úterý před soudem, kde bude kvůli vypsání referenda o nezávislosti čelit obžalobě ze vzpoury.

Demonstranti se před polednem sešli na hlavním madridském náměstí Plaza de Colón. Mnozí měli v rukou španělské vlajky, provolávali hesla na podporu španělských bezpečnostních složek a žádali rezignaci premiéra, uvedla agentura AP. Do protestu se zapojili i příznivci krajně pravicové strany Vox. Policie uvedla, že se jich sešlo 45 tisíc, píše server BBC.

„Čas Sánchezovy vlády se naplnil,“ řekl davu předseda Lidové strany (PP) Pablo Casado. Ve svém projevu vládu obvinil i z toho, že se se separatisty domlouvá mimo zraky veřejnosti, a vyzval lidi, aby za to vládní stranu potrestali v nadcházejících regionálních volbách v květnu.

Levicová vláda nabídla katalánským separatistům jednání a oznámila, že je svolná k některým ústupkům, například poskytnout regionu větší finanční nezávislost. V pátek ale vicepremiérka Carmen Calvová oznámila, že vyjednávání s katalánským vedením končí, protože separatisté stále požadují referendum o nezávislosti, které je pro centrální vládu nepřijatelné.

„Pokud dvě strany zastávají tak neslučitelná stanoviska, musí se prostě přestat. Žádná jiná možnost není,“ konstatovala Calvová.

Dialog zkrachoval v atmosféře narůstajícího napětí – v úterý totiž začíná proces s bývalým vedením Katalánska. Celkem 12 politiků je obžalováno kvůli předloňskému referendu o nezávislosti Katalánska. Devíti z nich hrozí za vzpouru až 25 let vězení.

Sánchezova vláda nahradila předchozí pravicový kabinet loni v červnu, má však nelehkou pozici, protože v parlamentu musí spoléhat na podporu levicové strany Podemos, katalánských nacionalistů a dalších menších stran. Už tento týden ji čeká klíčové hlasování o rozpočtu na letošní rok, který bez podpory katalánských stran zřejmě nemá šanci projít. Pokud by vláda nedokázala rozpočet prosadit, hrozilo by nejspíš vypsání předčasných voleb.

Reklama

Doporučované