Hlavní obsah

Tisíce lidí protestovaly proti indické nadvládě v Kašmíru, vojáci zabili tři rebely

V Kašmíru protestovaly proti indické nadvládě tisíce lidí.Video: AP

 

Reklama

Indičtí vojáci při domovní prohlídce na západě Kašmíru zabili tři bojovníky usilující o odtržení regionu od Indie. Střet vojáků s rebely vyvolal protesty proti indické nadvládě, do ulic vyšly tisíce lidí.

Článek

Tři bojovníky usilující o odtržení Kašmíru od Indie zastřelila indická armáda. Vojáci se s rebely dostali do přestřelky během domovních prohlídek vytipovaných budov v regionu Anantnag a jihozápadě Kašmíru.

Střelbu měli podle místních autorit zahájit jako první rebelové. Smrt rebelů potvrdil podle agentury AP policista Altaf Khán.

Zásah indické armády vyvolal silný odpor kašmírské veřejnosti. Na pohřby dvou identifikovaných rebelů, kteří se před vstupem do paramilitantní skupiny věnovali vysokoškolskému studiu, přišly tisíce lidí a smuteční obřady se změnily v hlasité protesty proti indické nadvládě. Třetí z rebelů zatím identifikován nebyl.

Centrem protestů se stalo hlavní město Kašmíru Šrínagar, kde autority uzavřely školy a mimo provoz byla i většina obchodů. Indické autority do rizikových oblastí Kašmíru, včetně hlavního města a dalších sídel, vyslaly jednotky speciálně vycvičené pro potlačení demonstrací.

Kašmír je nejsevernějším regionem indického subkontinentu a je rozdělen mezi Indii a Pákistán. Oba státy mají pod samosprávou část regionu a zároveň si nárokují území jako celek. Rebelové, kteří proti Indii bojují od povstání z roku 1989, požadují připojení Kašmíru k Pákistánu, případně úplnou samostatnost. S rebely je zajedno také většina kašmírské populace.

Mezi Indií a Pákistánem, dvěma státy s jaderným arzenálem, dlouhodobě panují napjaté vztahy. Silný podíl na tom má právě spor o podobu hranic v oblasti Kašmíru. Indové navíc Pákistánce obviňují z podněcování vzpoury a vojenského výcviku rebelů, ti taková tvrzení dlouhodobě odmítají.

Odhaduje se, že během střetů indické armády s kašmírskými rebely celkem zemřelo na 70 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované