Hlavní obsah

Tisíce lidí ve veřejných funkcích nepřiznaly majetek, vyšetřování útoků v USA a napětí v Hongkongu

Polední zprávy z 5. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:10 – Sarostové nechtějí zveřejňovat majetkové přiznání

Na čtyři tisíce lidí, kteří působí ve veřejných funkcích, nepřiznalo svůj majetek a porušilo tím zákon. Podle ministerstva spravedlnosti se problém týká z velké části komunálních politiků.

4:00 – Hamáček kritizoval rozpočet

Nerealistický a v rozporu s vládním programem – tak označil předseda sociálních demokratů Jan Hamáček návrh rozpočtu na příští rok. Napsal kvůli tomu dopis premiéru Andreji Babišovi. Už dříve přitom uvedl, že v kapitolách resortů, které vedou sociálně-demokratičtí ministři chybí celkem asi 20 miliard.

4:30 – Natáhněte si igelitový pytlík přes hlavu, radí influencerka

Influenceři – internetové osobnosti, které mohou ohrozit stovky tisíc mladých, pro které jsou vzorem. Zatímco v minulosti vyvolala diskuzi debata o skryté reklamě na drahé výrobky, teď může jít i o zdraví. Ukazuje to příběh influencerky Anny Šulcové.

6:50 – Pokuta pro České dráhy

274 milionů korun – tolik musí zaplatit České dráhy za zneužití dominantního postavení na trhu dálkové železniční dopravy. Dopustit se ho měly v letech 2005 – 2014, a to na tratích Plzeň – Most a Pardubice – Liberec. Právě tam podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podaly České dráhy nabídky s nepřiměřeně nízkou hodnotou prokazatelné ztráty. Dopravce to odmítá a chce zvrátit rozhodutí správní žalobou.

7:17 – Soudce před soudem

Městský soud v Praze projednává korupční kauzu soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera. Toho obžaloba viní z přijetí úplatku a z ovlivňování rozhodování senátu v některých řízeních, která se týkala drogové kriminality. Hrozí mu za to 12 let vězení a propadnutí majetku. Kromě Elischera stane před soudem i pětice mužů vietnamského původu. Hlavní líčení je zatím nařízené na týden. Během něj chce soudkyně vyslechnout kromě obžalovaných i dvě desítky svědků.

7:45 – Teroristické útoky v USA

Spojené státy se vzpamatovávají ze dvou útoků, které se v rozmezí několika hodin odehrály v texaském městě El Paso a ohijském Daytonu. Během jediného dne zemřelo 29 lidí. Za poslední týden šlo přitom ve Spojených státech už o čtvrtý podobný útok střelnou zbraní.

9:25 – Protesty v Hongkongu

Víc než stovka zrušených letů, zastavená autobusová i vlaková doprava – Hongkong zasáhla stávka. Pokračují tak už víc než dvouměsíční protesty, které byly původně namířené proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny. Teď už účastníci demonstrací požadují demokratické reformy.

Reklama

Doporučované