Hlavní obsah

Tisíce lidí zaplnily ulice Prahy při ohňostroji. Podívejte se na záznam ohnivé show

Reportáž o tom, jak se chystal a jak vypadal novoroční ohňostroj v Praze.

 

Reklama

K vidění byly například japonské sférické pumy, ohnivé hřiby simulující nálet, červené sloupy o výšce 18 metrů nebo velkorážní pumy s efektem české vlajky.

Článek

Novoroční ohňostroj v pondělí připomněl v Praze stoleté výročí vzniku Československa, které země oslaví v říjnu. Ohňostroj byl v 18:00 odpálen z Letenské pláně.

Tisíce lidí při něm zaplnily ulice Prahy a rovněž mosty přes Vltavu. Na některých místech měly problémy s průjezdem osobní automobily a na chvíli se zastavily i některé tramvaje.

Podívejte se na záznam celého ohňostroje:

Záznam novoročního ohňostroje v Praze.

Ohňostroj trval zhruba 11 minut a Praha za něj zaplatila přibližně jeden milion korun. Kromě vzniku Československa světelná show připomněla zásadní momenty v historii republiky, například Pražské povstání v roce 1945, pražské jaro 1968 nebo sametovou revoluci v roce 1989. K vidění byly podle pořadatelů například japonské sférické pumy, ohnivé hřiby simulující nálet, červené sloupy o výšce 18 metrů nebo velkorážní pumy s efektem české vlajky.

Během ohňostroje zněl i hudební doprovod. Mezi jeho motivy se kromě státní hymny objevila například Óda na radost, Bugatti Step Jaroslava Ježka či úryvky známých filmových melodií.

Zatímco během ohňostroje bylo například Smetanovo nábřeží hustě obsazené lidmi, kteří stáli jeden vedle druhého nejen na chodnících, ale i na vozovce, přilehlé restaurace zely prázdnotou.

Loňské pyrotechnické představení zahrnovalo 4795 výstřelů a 236 efektů. Ohňostroj byl odpálen z Letné, rok předtím z Vítkova, kde si však lidé stěžovali na špatnou viditelnost. Dříve se novoroční ohňostroj v Praze odpaloval i ze Střeleckého ostrova. Ochranáři to však kritizovali, protože rachejtle plašily vodní ptactvo.

Reklama

Související témata:

Doporučované