Hlavní obsah

Tisíce lidí žijí ve strachu, v Tanzanii vznikla protihomosexuální jednotka

Ilustrační fotografie.

Reklama

V Tanzanii vznikla operační skupina, která bude pátrat po homosexuálech. Homofobní rétorika je v Tanzanii na vzestupu od roku 2015, kdy nastoupil k moci prezident John Magufuli. Jednotka má 17 členů, mezi nimiž jsou policisté, mediální pracovníci a pracovníci komunikačních úřadů.

Článek

Guvernér provincie Dáresalám v Tanzanii Paul Makonda oznámil sestavení operační skupiny, jejímž úkolem je pátrat po homosexuálech a zatýkat je. Podle guvernéra začne operovat od příštího týdne, napsal web zpravodajské společnosti BBC. Avizovaný hon na homosexuály dnes odsoudila lidskoprávní organizace Amnesty International (AI), která postup považuje za nebezpečný.

„Dostaly se ke mně informace o přítomnosti řady homosexuálů v naší provincii," prohlásil Makonda na tiskové konferenci na začátku týdne. „Tito homosexuálové se tím chlubí na sociálních sítích. Od této chvíle až do neděle mi hlaste jejich jména. Můj tým se pustí do díla v pondělí,“ pokračoval.

Podle BBC je v Tanzanii homofobní rétorika v kurzu kvůli prezidentu Magufulimu. Jeho věrný stoupenec Makonda uvedl, že počítá s kritikou od některých zemí kvůli odsuzování homosexuality. „Raději rozhněvám tyto země, než abych si pohněval Boha,“ řekl.

Speciální jednotka bude prohledávat sociální média s cílem vystopovat a zatknout páry osob stejného pohlaví. Makonda později prohlásil, že od veřejnosti již dostal tisíce zpráv se jmény více než stovky údajných homosexuálů.

Homosexualita je v Tanzanii nelegalní. Gayové a lesby jsou nuceni svou sexuální orientaci skrývat. Dotyčným, kterým se prokáže menšinová orientace, může hrozit odsouzení na doživotí. Minimální trest je ve výši 30 let odnětí svobody.

„Je politováníhodné, že Tanzanie zvolila takto nebezpečný způsob, jak přistupovat k již marginalizované skupině osob,” komentoval krok guvernéra Dáresalámu regionální ředitel AI Joana Nanyuki. „Tento nápad by měl být okamžitě opuštěn, protože pouze zvýrazňuje nenávist,“ dodal.

Agentura Reuters napsala, že Makondovo oznámení vyvolalo paniku a strach mezi tisícovkami leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů žijících v Tanzanii. Někteří zástupci komunity LGBT prý uvedli, že se bojí vyjít na ulici nebo že pro obavy z okamžitého zatčení opustili své domovy. Mladý homosexuál Nathan řekl, že razie a zatýkání v Dáresalámu už začaly, agentura Reuters však ihned nedokázala pravdivost tohoto tvrzení ověřit.

„V pondělí jsem opustil své bydliště a od té doby se různě přesouvám. Neustále se ohlížím přes rameno, jestli po mně někdo nejde,” vylíčil 24letý Nathan. V komunitě gayů podle něj nyní panuje obrovské napětí, a to nejen v Dáresalámu.

Reuters uvádí, že tvrdé zákony proti homosexuálům dosud byly v Tanzanii vymáhané jen zřídka. Tanzanie prý měla pověst tolerantnější země než například sousední Uganda, situace se však zhoršila po nástupu Magufuliho. Ten loni v létě prohlásil, že homosexualitu neschvalují ani krávy. Zákony kriminalizující vztahy s osobami stejného pohlaví platí ve většině afrických zemí, přičemž tresty za ně se pohybují od odnětí svobody až po trest smrti.

Reklama

Související témata:

Doporučované