Hlavní obsah

Tisíce lůžek a uzavření měst. Česko má pro boj s koronavirem strategii

Foto: Profimedia.cz

V Itálii si koronavirus vyžádal nějméně sedm obětí. Na severu země je hned několik ohnisek nákazy.

Reklama

Obavy ze zavlečení koronavirové nákazy do Česka se zvýšily. Itálie, kam tisíce Čechů míří na zimní dovolenou, hlásí sedm mrtvých a přes 200 nakažených.

Článek

Armáda a policie připravena. Stovky lůžek na infekčním také. Odříznout v krajním případě města, jako se nyní kvůli šíření koronaviru děje v Itálii, rovněž není problém. Česko má plán, jak se s případným zavlečením koronaviru do země popasovat.

„Bezesporu je situace v tuto chvíli v evropském kontextu závažnější. Počet nakažených navíc výrazně stoupá, což nás znepokojuje. Budeme to muset řešit a případně se připravit na krizové situace, pokud by infekce byla zavlečena do České republiky,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Kvůli aktuálnímu vývoji okolo nákazy svolal na čtvrtek nadresortní Ústřední epidemiologickou komisi, ve které zasednou i zástupci Ministerstva zahraničních věcí nebo dopravy.

Ministerstvo zahraničí už vydalo doporučení, aby se lidé vyhnuli regionům v severní Itálii, kde se ohniska nákazy objevila.

Strategii pro boj s koronavirem má ale Česko připravenou a podle ministra je na situaci připraveno, v rámci všech nemocnic je k dispozici až 1000 infekčních lůžek.

„Česká republika má národní pandemický plán, který byl přijat už v minulosti. Legislativně jsme v tomto směru připraveni a případné aktivity můžeme realizovat. Ministerstvo má poměrně široké kompetence,“ popsal Adam Vojtěch.

Zákony podle něj umožňují i uzavření měst. „Pravděpodobně bychom museli spolupracovat i s bezpečnostními složkami – s policií a případně armádou. Jsou na to připraveni, ale věřím, že k tomu nedojde,“ dodal šéf resortu zdravotnictví.

Pokud by se nákaza u některého z Čechů potvrdila, mohl by zamířit do pražské Nemocnice Na Bulovce. Kapacity má v případě potřeby k dispozici i speciální vojenská nemocnice v Těchoníně na Orlickoústecku, která disponuje 80 běžnými lůžky a 20 lůžky intenzivní péče.

„Itálie situaci nebere na lehkou váhu. My bychom mohli přijmout opatření, která by minimálně evidovala jedince, kteří byli v rizikových oblastech. Ve spolupráci s italskými úřady můžeme určit, kde je jak velké riziko,“ upozornil epidemiolog a náměstek ministra Roman Prymula.

COVID-19 se v pěti regionech na severu Itálie začal šířit na konci minulého týdne. Nejvíce pacientů je v Lombardii, která hlásí 167 potvrzených případů.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara je kapacita zdravotnických zařízení při případném rozšíření nákazy do Česka dostatečná. Vývoj může ovlivnit i individuální chování lidí.

„Česká republika připravená je. Není připravená na něco, co nastalo v Číně. Ale to není žádná země. Česko v současné situaci více udělat nemůže a je to otázka náhody a štěstí. Ale také individuálního chování lidí. Pokud u sebe například někdo bude pozorovat příznaky koronaviru, tak že nepojede městskou hromadnou dopravou do čekárny ke svému praktickému lékaři, ale spíše mu zavolá a bude konzultovat další postup,“ popsal lékař pro Seznam Zprávy.

Experimentální léčba

V případě nového koronaviru zdravotníci stále nemají k dispozici žádné specifické antivirotikum.

Rozběhlo se ale několik studií nových léků. Jedna z největších vznikla pod taktovkou kalifornské firmy Gilead Sciences v čele s Čechem Tomášem Cihlářem a zúčastní se jí 761 pacientů. Zhruba 66 procent z nich dostává lék, zbývajícím vědci podávají placebo.

Odborníci pracují také na vakcíně, její vývoj však zabere více času. „Zatím se připravují kandidátní vakcíny. I kdyby měla studie proběhnout ve zkráceném režimu, tak mluvíme o době až 18 měsíců. To je poměrně dlouhá doba. Myslím ale, že by v tomto případě mohla být kandidátní vakcína použita dříve,“ přiblížil Roman Prymula.

Mezi oběťmi podle něj stále převažují zejména starší lidé či chronicky nemocní.

„Případ úmrtí pacienta v nižším věku se objevuje jen velmi zřídka. Smrtnost ve věkové kategorii nad 65 let je až osm procent. V mladších věkových skupinách nákaza probíhá poměrně mírně a smrtnost je 0,1 procenta a méně,“ uvedl Prymula.

Na veřejnosti rezonovaly případy úmrtí čínských zdravotníků, kteří do kritické věkové kategorie nepatřili. To ale podle epidemiologa neznamená změnu v celkovém chování viru.

„Zdravotníci byli exponováni masivně, v Číně jich bylo nakaženo asi 3000. Je také třeba si uvědomit, že byli ve velmi špatné fyzické kondici – nemohli spát, pořád se starali o nemocné. Pokud je přitom organismus oslabený, probíhá onemocnění podstatně závažněji než v běžných podmínkách,“ dodává.

Izolovaná italská města

Koronavirus se v pěti regionech na severu Itálie začal šířit na konci minulého týdne. Nejvíce pacientů je v Lombardii, kde je podle šéfa civilní obrany Angela Borrelliho 167 potvrzených případů. V Benátsku je 27 nakažených a v regionu Emilia Romagna 18. Méně než deset potvrzených případů je pak v dalších severních regionech Piemont a Trident-Horní Adiže. Jeden případ nahlásila také oblast Lazio, kde se nachází hlavní město Řím, a kde se již dva lidé úspěšně uzdravili.

Italská vláda kvůli nemoci uzavřela přístup do měst, kde se epidemie šíří nejrychleji, lidé mají zakázáno do nich vejít či je opustit. Kdo by uzávěru porušil, hrozí mu trestní stíhání.

Přísný režim se týká asi 50 000 lidí v 11 obcích a městech zejména v provincii Lodi, kde jsou už od pátku zavřené školy, kostely, obchody, stadiony, bary a další veřejná místa.

Reklama

Doporučované