Hlavní obsah

Tisíce nájemníků v nejistotě: Přijdou o své zaplacené byty?

Záhady Josefa Klímy: Tisíce rodin po celé republice v existenční nejistotě. Dodrží města smlouvy a převedou na ně po 20 letech byty?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Víc než tisíc obyvatel Olomouce dnes neví, zda smlouvy, které s městem podepsali před 20 lety a podle nichž se měly už letos stát byty jejich vlastnictvím, nebudou prohlášeny za neplatné. Problém se přitom netýká jen Olomouce.

Článek

„Je to, jako kdybyste si vzal hypotéku s domluvenými podmínkami a po dvaceti letech, kdy ji máte splacenou, by najednou banka chtěla víc peněz,“ popisuje Filip Venclů. Patří k nájemníkům bytů v olomoucké Topolové ulici, které město dostalo do naprosté nejistoty.

V čem je problém? Zjednodušeně řečeno – před dvaceti lety řada měst využila nabídku státních dotací a začala stavět pro své obyvatele byty podle principu: část složí občan formou akontace, část přidá dotace a zbytek město, protože se staví na jeho pozemcích. Občané tedy měli platit oněch dvacet let nájem, který zároveň sloužil jako jakýsi doplatek, a po dvaceti letech města měla převést byty, v nichž občané doposud žili jako nájemníci, do jejich vlastnictví.

Vedení Olomouce teď však s převodem bytů otálí. Argumentuje, že je potřeba zkontrolovat dvacet let staré smlouvy, aby nemohlo být v budoucnu obviněno z nehospodárnosti.

Dvacet let staré smlouvy přitom obsahovaly řadu omezení, s nimiž se nájemníci museli smířit. Nesměli byt pronajmout bez svolení města nebo nesměli ani oni, ani členové jejich rodin nic dalšího vlastnit.

První část bytů v Olomouci už mělo město převést do jejich vlastnictví v září.

Řada z nich s tím i počítala a nyní na to doplácí. „Já sama jsem třeba v minusu šest set tisíc,“ říká další nájemnice Laďka Přidalová. „Počítala jsem s tím, že byt prodám a koupím si konečně větší, musela jsem složit nevratnou zálohu – a teď vůbec nevím, co bude.“

„My nestojíme proti občanům,“ tvrdí právník Petr Konečný, který město zastupuje.

A podobně mluví i Matouš Pelikán, městský zastupitel, který má tuto agendu na starosti: „Je přece i v jejich zájmu, aby nikdo nemohl jejich vlastnictví v budoucnu zpochybnit, a proto si chceme být jistí, že jsou smlouvy platné i podle současných zákonů, než je naplníme.“

„Proč by neměly být platné?“ diví se právník Zdeněk Joukl, kterého si najali nájemníci. „Nikdo je přece nezpochybnil. Ani soud, který už v Olomouci proběhl, když si chtěla jedna z nájemnic ověřit, zda smlouvy opravdu platí.“

Problém se navíc netýká pouze Olomouce, ale i dalších měst, kterým tahle dvacetiletá stavební lhůta vypršela. V Říčanech dokonce kvůli tomu rezignoval i starosta, známý televizní moderátor Vladimír Kořen.

Co bylo příčinou jeho nečekaného rozhodnutí? Čeho se radní v různých městech bojí? Proč v některých městech už nájemníci byty dostali a v jiných je město uvrhává do čím dál větší nejistoty?

A co na to tři ministerstva, která slíbila, že pomohou problém vyřešit? Odpovědi v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované