Hlavní obsah

Tisíce Pákistánců v bílém vytvořily lidský obraz a uctily tak památku obětí útoku v Christchurch

Při teroristickém útoku na Novém Zélandu zemřelo také devět Pákistánců.Video: Reuters

 

Reklama

Lidé oblečeni ve stejných bílých kostýmech vytvořili obraz představující novozélandskou mešitu Al Noor, která se minulý měsíc stala dějištěm masové střelby. Při útoku zemřelo 50 lidí a devět z nich byli Pákistánci.

Článek

Tisíce Pákistánů se v pátek sešly k tomu, aby vzdaly hold obětem teroristického útoku na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch. K největší masové střelbě v historii Nového Zélandu došlo minulý měsíc a zemřelo při ní 50 lidí. V devíti případech se jednalo právě o Pákistánce.

Pákistánci uctili památku obětem v městečku Jhang v provincii Paňdžáb, kde tisíce lidí oblečených v bílém vytvořily lidský obraz. Ten znázorňoval jedno ze dvou míst útoku, mešitu Al Noor. Lidé v bílých kostýmech vytvořili obrazec a společně skandovali heslo „Islám je mír”.

Na záběrech z dronu jsou vidět věřící lidé, kteří stojí v dané formaci na jednom z místních hřišť. Kolem nich jsou také umístěny novozélandské a pákistánské vlajky. Pod lidským obrazem je pak vystaven velký nápis hlásající „Solidarita s mučedníky Christchurch z Pákistánu”.

Akci uspořádal Muslimský institut, což je nevládní organizace zaměřená na podporu míru a stability v Pákistánu a muslimském světě.

28letý Brenton Tarrant zaútočil na dvě mešity na Novém Zélandu v polovině března. Jeden z Pákistánců, který při útoku zemřel, Naeem Rashid, byl posmrtně vyznamenaný za statečnost. Podle dostupných informací se snažil útočníka zastavit, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované