Hlavní obsah

Tisíce Španělů protestovaly proti verdiktu soudu v kauze sexuálního útoku. Trest je podle nich příliš mírný

Španělé vyšli do ulic kvůli mírnému verdiktu soudu.Video: Reuters

 

Reklama

Soud v Pamploně označil incident z roku 2016 za sexuální zneužívání a pětici mužů poslal do vězení na devět let. Podle demonstrantů šlo ale o znásilnění.

Článek

Tisíce lidí v řadě měst Španělska, včetně Madridu či Barcelony, protestovaly proti čtvrtečnímu rozhodnutí oblastního soudu, který poslal na devět let do vězení pětici mužů. Odsoudil je za sexuální zneužití osmnáctileté dívky při předloňských slavnostech v Pamploně. Podle kritiků verdiktu šlo ale o jasné znásilnění. Informoval o tom deník El País.

Pět mužů, pro něž se ve Španělsku vžilo označení La Manada (Smečka), napadlo dívku v červenci 2016 při oslavách svátku svatého Fermína, s nímž jsou spojeny tradiční běhy s býky. Mladíci ze Sevilly, z nichž jeden byl student policejní akademie, si čin natočili na mobilní telefon. Zadrženi byli den po činu a od té doby byli ve vazbě. Pro muže, jimž je dnes mezi 26 a 29 lety, žádala prokuratura za znásilnění 22 let a 10 měsíců vězení.

Soud ale označil jejich čin za sexuální zneužití, při němž na rozdíl od závažnějšího znásilnění pachatel nepoužije fyzickou agresi ani vyhrožování. Po opuštění vězení mají být pět let na svobodě pod dohledem. Oběti musí zaplatit odškodné 50 tisíc eur (přes 1,25 milionu korun).

Stovky lidí se ve čtvrtek shromáždily před justičním palácem v Pamploně, kde byl verdikt vynesen. Lidé dávali hlasitě najevo nevoli s rozsudkem. Mnoho z nich mělo na rukou červené rukavice jako symbol násilí, které podle nich pětice mužů při činu použila. „Tohle není spravedlnost“ či „Dotknou-li se jedné z nás, dotknou se nás všech“, volal dav, v němž převládaly ženy.

Tisíce lidí se odpoledne sešly na demonstraci také v Barceloně, kde prošly centrem města s transparenty, na nichž mimo jiné stálo: „Není to zneužití, ale znásilnění“. Pochodu městem se účastnila i starostka Barcelony Ada Colauová a další místní politici. V Madridu manifestovaly tisíce lidí před ministerstvem spravedlnosti, kde křičely „Ostuda!“.

Také v řadě baskických měst vyšly do ulic tisíce lidí, zejména žen. Proti rozsudku navarrského soudu protestovaly mimo jiné v Bilbau, San Sebastiánu či Vitorii. Asi stovka mladých Španělů se shromáždila také v Bruselu, aby vyjádřila nesouhlas se soudním verdiktem.

Přes 230 tisíc lidí už se připojilo k petici, která žádá odvolání navarrských soudců. Podle autorů petice je ve Španělsku problém s „machistickým násilím“ velmi vážný a ve funkci proto podle nich nemůžou zůstat soudci, kteří nepovažují za sexuální agresi, když pět mužů napadne bezmocnou a opilou ženu.

Případ, který dva roky sledovalo celé Španělsko, vyvolal kampaň proti násilí na ženách. Čin pětice byl jednou z několika násilných událostí během slavností, které každoročně lákají na sever země statisíce turistů. Podle médií šlo o nejhorší průběh slavností od roku 2008, kdy při nich byla zabita mladá dívka.

Rozsudek vyvolal vesměs pobouřené reakce i na sociálních sítích, kde se k němu vyjadřovali i politici parlamentních stran. „Pět agresorů zatáhne ženu do průjezdu a tam ji znásilní. Je jasné, že ji zastrašovali. Že jednali jako smečka. Že šlo o agresi. Měli být odsouzeni za znásilnění,“ napsala na Twitteru „dvojka“ levicové strany Podemos Irene Monterová.

Reklama

Doporučované