Hlavní obsah

Tisíce Ukrajinců chtějí domů, ambasáda musela zastavit registrace

Foto: PXhere.com

Několik tisíc Ukrajinců se z Česka už vrátilo do vlasti, další tisíce na to čekají.

Reklama

Několik tisíc Ukrajinců odjelo z Česka nebo se k tomu chystají v nejbližších dnech. Jen v minulém týdnu se vrátilo do vlasti přes tisíc lidí.

Článek

Vlakem, letecky nebo autem. Ukrajinci se houfně vracejí zpátky do vlasti.

Zhruba 900 z nich nastoupilo do speciálně vypraveného vlaku Českých drah, který objednala ukrajinská ambasáda, další pak letecky s aerolinkami SkyUp. Další lidé se vydali na cestu také osobními auty přes Rakousko a Maďarsko, jejich celkový počet tak ambasáda nezná.

Odjet na Ukrajinu, ať už proto, že v Česku přišli o práci, nebo z obavy o rodinu, ale chce momentálně mnohem více lidí.

„O druhý repatriační vlak projevilo zájem přes 4 500 lidí, v neděli jsme proto z kapacitních důvodů zastavili registraci,“ řekla Seznam Zprávám Tetiana Okopna, tisková mluvčí Velvyslanectví Ukrajiny v ČR. Diplomaté předpokládají, že počet zájemců by dál rostl. Jestli vypraví další vlak, zatím není jasné. Situaci komplikují zavřené hranice nejen v Česku, ale také v sousedním Polsku a Maďarsku.

Letecký most z Prahy do Kyjeva a Lvova začal už v neděli. Ambasáda plánuje zatím 12 letů, které přepraví přes 2 500 občanů. Nehraje přitom roli, zda jde o lidi s turistickým, krátkodobým pracovním vízem nebo o ty, kteří v Česku žijí už dlouhodobě.

„Pomáháme všem bez rozdílu,“ vysvětlila Okopna. Stejně tak mohou lety do Prahy využít i čeští občané, kteří uvázli na Ukrajině.

Přesná čísla zatím chybějí

Přesná čísla o tom, kolik ukrajinských pracovníků, kteří ještě v únoru pracovali pro české firmy, zemi opustilo, se tak získávají jen stěží. V tuto chvíli je nemáme, odpověděli shodně Irena Bartoňová Pálková, viceprezidentka Hospodářské komory, i Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

„Kdybyste se ptali před týdnem, tak to všichni chtěli pracovat. Teď se situace mění, u některých můžou převažovat emoce a obavy o blízké, kteří zůstali na Ukrajině,“ popsal situaci prezident svazu stavbařů Jiří Nouza.

I samy stavební firmy a výrobci materiálu řeší další provoz. „Chystáme schůzku s ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem, chceme s ním mluvit o tom, za jakých podmínek můžeme stavět dál,“ říká Jiří Nouza. Podle něj firmy, až na výjimku (společnost Eurovia přerušila na 14 dní výrobu - pozn. red.), fungují dál.

Ukrajinci pracují v tuzemsku velmi často právě ve stavebních firmách, ale také ve službách a gastroprovozech. Kromě Slováků a v některých regionech také Poláků patří k nejpočetnějším skupinám zahraničních zaměstnanců.

Reklama

Doporučované