Hlavní obsah

Tisíce vojáků NATO se v Estonsku účastní cvičení. Nechybí ani česká jednotka

Cvičení vojáků NATO se koná pár kilometrů od estonsko-ruských hranic.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Více než devět tisíc vojáků NATO se v Estonsku účastní cvičení s názvem Jarní bouře 2019. Podílejí se na něm nejen jednotky estonské armády, pěchoty i letectva, ale také vojáci z více než deseti zemí světa včetně České republiky.

Článek

Severoatlantická aliance pravidelně cvičí vojáky v Pobaltských zemích z důvodu obav východních států Evropy z možného postupu Ruska. Do třítýdenního cvičení na severovýchodě Estonska, v místě jen několik kilometrů od Ruské federace, se zapojí více než devět tisíc vojáků z celé aliance.

Dění přímo z Estonska sledoval pro Televizi Seznam reportér Jaroslav Gavenda.

Cvičení je ojedinělé tím, že vojáci cvičí nejen ve volné přírodě, ale také v obydlených městských částech. Cílem celé akce je zlepšit koordinaci a spolupráci mezi jednotlivými jednotkami.

„Cvičení je důležitou součástí našeho ročního tréninkového cyklu. Ujišťujeme se, že armáda je připravená jednat a zasáhnout v souladu s našimi úlohami. Přináší nám to možnost cvičit pod společným vedením velitelství NATO a společně plánovat,“ řekl zástupce velitele estonské armády Indrek Sirel pro Televizi Seznam.

Vojáci cvičí s tanky, obrněnými vozidly. Letectvo pak trénuje s vrtulníky. V Estonsku nechybí ani česká armáda, celkem se cvičení účastní 31 vojáků. Ve fiktivním cvičení hraje česká jednotka opoziční roli.

Reklama

Doporučované