Hlavní obsah

Tisíce žen a dětí cizí národnosti nechtějí v uprchlických táborech v Sýrii kvůli jejich spojení s IS

Mezi nechtěnými cizinci v uprchlických táborech v Sýrii jsou stovky dětí.Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

V uprchlických táborech v Sýrii je přes 7000 žen a dětí z cizích států včetně občanů Spojených států, Austrálie či Evropy. V táborech je nechtějí kvůli jejich údajnému napojení na Islámský stát a odmítají je i země, ze kterých pocházejí.

Článek

Přibližně sedm tisíc žen a dětí cizí národnosti z více než čtyřiceti zemí světa žije ve špatných podmínkách v uprchlických táborech v severovýchodní Sýrii. Jedná se například o občany Spojených států, Austrálie či Evropy, které v táborech nechtějí kvůli jejich údajným vazbám na teroristickou organizaci Islámský stát.

Podle charitativních organizací a dalších zdrojů serveru The Independent jsou mezi nimi stovky opuštěných dětí, některé z nich jsou miminka mladší pěti měsíců.

„V táborech je nechtějí,“ řekl ředitel organizace UNICEF pro Blízký východ Geert Cappelaere. „A nechtějí je ani v zemích, odkud pocházejí, ale stále čekají, že je do zemí třetího světa pustí,“ dodal.

Aby se zmírnilo napětí a potenciální nebezpečí mezi mnoha skupinami lidí různých národností, jsou občané z Indonésie, Kyrgyzstánu, Somálska, Trinidadu a Tobaga rozděleni do samostatných skupin ve třech různých táborech. Jedná se o místa jako Ain Issa, al-Roj nebo přeplněný tábor al-Hawl.

Ředitelka organizace Save the Children Sonia Khushová uvedla, že v uprchlických táborech žije až pět tisíc dětí považovaných za cizince. Čísla nezahrnují irácké děti. Počet se také každým dnem mění. Přesná čísla je těžké odhadnout, řekla Khushová, jelikož noví lidé přicházejí každý den.

Sledování opuštěných dětí je tak velmi obtížné, často si je navíc jednotlivé rodiny předávají. Do táborů denně přicházejí stovky žen i dětí. Podle agentury UNICEF například za jediný večer dorazilo do jednoho z nich tisíc osob.

V posledních třech měsících dorazilo do uprchlických táborů asi 58 tisíc lidí, 90 procent z nich jsou ženy a děti. Mnoho z nich pochází z vesnice Baghúz, která je poslední baštou ovládanou Islámským státem. Uvedl to Ghassan Mediah, který je šéfem UNICEF v blízkosti tábora al-Hawl na hranicích s Irákem. Podle Mezinárodního záchranného výboru na cestě do tábora zemřelo 123 osob, z toho 108 dětí.

Velký počet nových uprchlíků zaměstnává agentury s humanitární pomocí, které se snaží zajistit odpovídající bydlení, stravu a lékařskou pomoc. Hygienické podmínky jsou tak špatné, že se správa tábora obává vypuknutí úplavice. Tábory jsou také přeplněné, často dochází k požárům při vaření nebo ohřívání kamen. Při těchto incidentech minulý týden zemřely nejméně dvě děti.

Rodiny do táborů přijíždějí až po sedmihodinové cestě v teplotách pod bodem mrazu v nákladních autech, která se obvykle používají k přepravě zvířat.

„Děti jsou nemocné, zraněné, podchlazené, podvyživené a především traumatizované,“ řekl šéf UNICEF v blízkosti tábora al-Hawl Ghassan Mediah. „Jednoho večera přijelo tisíc lidí. Čtyři děti zemřely na cestě sem nebo na cestě do nemocnice. Asi 300 dětí mělo případy komplikované a závažné podvýživy. Jsou také traumatizované tím, co viděly. Tyto děti nikdy nezažily běžné dětství, takže stále přemýšlíme o tom, jakou psychickou podporu jim poskytneme,“ dodal Mediah.

Reklama

Související témata:

Doporučované