Hlavní obsah

Tisícové odměny pro policisty i příspěvek na jídlo. Spočítali jsme, kolik stálo hlídání Hradu

Kolik stojí bezpečnostní opatření na Hradě? Rozhovor ve studiu Seznam Zprávy.

 

Reklama

Za výpomoc u vstupu do sídla českého prezidenta dostávají policisté třeba mimořádný příplatek ve výši 6 tisíc korun.

Článek

Policisté z deseti krajů už více než rok pomáhají při ochraně Pražského hradu. Za tu dobu inkasovali více než 6,1 milionu korun na odměnách a dalších příspěvcích.

Seznam Zprávy tuto částku vypočetly z údajů, které redakci poskytlo Policejní prezidium. Konkrétně: každý policista, který do Prahy přijede pomáhat, má nárok na mimořádný příplatek šest tisíc korun. Ten dostane za tříměsíční výpomoc u vstupu do sídla českého prezidenta.

Podle délky směny dostává každý také peníze na jídlo. Denně se jedná o částku od 75 do 175 korun. Za pomoc u Hradu inkasují policisté také měsíční finanční bonus navíc.

„Odměny v řádech několika tisíc korun měsíčně pobírá každý policista, který byl v důležitém zájmu služby převelen na Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Krajské ředitelství policie Středočeského kraje a do Útvaru pro ochranu prezidenta ČR,“ uvedla mluvčí Policejního prezidia Iveta Skupien.

Policisté bydlí v Praze na ubytovnách Ministerstva vnitra a policie jim proplácí také cestovné. To ve zmíněné částce 6,1 milionu není započtené, protože částky se výrazně liší podle toho, odkud policista do hlavního města každý týden přijíždí.

Reklama

Doporučované