Hlavní obsah

Tisícové protesty v Paříži. Demonstranti se pokusili postavit barikády na Champs-Elysées

Bez komentáře: Střety policistů s demonstranty v Paříži.Video: Reuters

 

Reklama

Francouzská policie použila v centru Paříže slzný plyn a vodní děla proti demonstrantům protestujícím proti plánovanému zdražení pohonných hmot. V ulicích francouzské metropole jsou tři tisíce policistů.

Článek

Demonstrantů může podle odhadů během soboty dorazit do Paříže až 30 tisíc. Ministr vnitra Christophe Castaner podle agentury AFP uvedl, že v 11:00 se demonstrace ve francouzské metropoli zúčastnilo asi 8000 lidí, po celé Francii pak protestujících bylo asi 23 000.

V Paříži se část demonstrujících i přes zákaz pokusila slavnou třídu Champs-Elysées přehradit barikádami, ale těžkooděnci je vytlačili k Vítěznému oblouku.

Policie oznámila, že do „zakázané zóny“ u Elysejského paláce, sídla hlavy státu, nikdo nepronikl. Incidenty přičítá stovce přívrženců krajní pravice v davu.

Ministr vnitra Christophe Castaner z vyprovokování střetů obvinil „ultrapravicové buřiče“, kteří zareagovali na pobídku šéfky krajně pravicového Národního sdružení.

Výzva Le Penové

Marine Le Penová se totiž v pátek pozastavovala nad tím, proč by francouzský lid nesměl demonstrovat na Champs-Elysées. Nyní se podle agentury AFP ohradila, že k žádnému násilí nikdy nevybízela.

Tváří tvář neústupnosti vlády prezidenta Emmanuela Macrona spustilo dnes hnutí „žlutých vest“ druhou fázi protestů proti plánovanému zvýšení daní z pohonných hmot od Nového roku. Minulou sobotu se demonstrací a silničních blokád zúčastnilo po celé Francii na 300 tisíc lidí.

Podle listu Le Figaro se demonstranti, kteří se původně shromáždili na místě vyhrazeném pro demonstraci u Eiffelovy věže, přesunuli také na Champs-Elysées, kde úřady demonstraci zakázaly. Dav před policejním kordonem postupně narůstal, stejně tak stoupalo napětí, až vypukly střety.

„Platit bude Macron”

Kromě Paříže se protesty konají i dnes také v regionech. Například na dálnici u Angers na západě země protestující zpomalují dopravu na „hlemýždí“ tempo.

„Jeďte, je to zdarma. Zaplatí Macron,” vybízela motoristy asi stovka demonstrantů, kteří u Laval otevřeli mýtnici, kde se jinak platí poplatky za jízdu po dálnici. Asi 60 žlutých vest demonstruje před prefekturou ve městě Aurillac, vypočítal Le Parisien na svém webu.

Cena nafty, která je stále nejběžnějším palivem ve francouzských vozech, za poslední rok stoupla asi o 23 procent na 1,51 eura (asi 39 Kč) za litr, což je nejvíce od počátku tisíciletí.

Ceny ropy sice klesaly, ale Macronova vláda zvýšila letos daně z pohonných hmot ve snaze o prosazení ekologicky čistších vozidel. Rozhodnutí dále zvýšit tyto daně od Nového roku se tak jeví poslední kapkou.

Francouzská vláda v posledních dnech hovořila o radikalizaci hnutí, veřejnost ale podle všeho má pochopení pro „žluté vesty“, které se staly symbolem protestů. Ve čtvrtečním průzkumu agentury Odoxa uvedlo 77 procent dotázaných, že protesty jsou opodstatněné.

Více než 80 procent pak vyjádřilo postoj, že by Macron měl odvolat zvýšení spotřební daně na ropné produkty plánované od ledna.

Reklama

Doporučované