Hlavní obsah

Tisícovka běžců pro Paměť národa. Podpořila je Eva Samková, Vavřinec Hradilek i Karel Schwarzenberg

Do pražské obory Hvězda přišli lidé svým startem podpořit projekt mapování totalitní minulosti.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Charitativní akce Běh pro Paměť národa se zúčastnilo na tisíc lidí. Nejstaršímu běžci bylo 82 let.

Článek

„Běžíme za všechny, kteří to nevzdali." Takové je motto akce Běh pro Paměť národa, která se uskutečnila v sobotu v pražské oboře Hvězda. Akci organizuje nezisková společnost Post Bellum.

Zúčastnit se mohl každý, kdo chtěl běžet za všechny, kteří nevzdali boj za svobodu – letce RAF, odbojáře, politické vězně nebo třeba za vlastního dědečka, kterému byl znárodněn statek. Jak to na akci vypadalo, se podívejte ve videu.

Mezi patrony akce byli i olympionici Vavřinec Hradilek a Eva Samková nebo herečky Ester Geislerová a Lenka Krobotová. Podpořit událost přišli i neběžci jako Jindřich Šídlo, který ale přislíbil účast v příštím roce.

Dorazil i Karel Schwarzenberg, jenž zavzpomínal na minulost a dodal, že by si v roce 1989 nepomyslel, že ještě dnes budou lidé běhat pro podporu svobody. Zároveň metaforicky vyzval lidi, aby sice běhali, ale ne pryč ze země.

Organizátoři připravili po sportovce běžecké trasy na 5 a 10 kilometrů nebo kratší jednokilometrové úseky pro chůzi či jízdu na čemkoliv, co má kola. Pro děti byla nachystána trasa s překážkami a vyzkoušet si mohly i provazochodectví či lakros.

Všichni, kteří zaplatili startovné, přispěli na nahrávání vzpomínek do archivu Paměť národa. Ten obsahuje bezmála 3700 příběhů lidí, kteří zblízka poznali diktatury 20. století.

Reklama

Doporučované