Hlavní obsah

Titul nejlepší restaurace světa letos kvůli pandemii nezíská nikdo

Foto: theworlds50best.com

Nejlepší restaurace světa pro rok 2019 se nachází ve Francii.

Reklama

Slavnostní předání cen, které bylo naplánováno na 2. června v belgických Antverpách, bude odloženo na příští rok, oznámila společnost William Reed, která každoročně sestavuje žebříček nejlepších restaurací světa.

Článek

Hlasování už bylo sice dokončeno, k vyhlášení však nedojde ani online. Vedení společnosti se tak rozhodlo kvůli aktuální situaci ve světě. „Bylo to obtížné rozhodnutí, ale nezdá se, že je správný čas. Sektor pohostinství a restaurací se potýká s nelehkým obdobím,“ říká Will Drew, ředitel obsahu pro žebříček nejlepších restaurací světa.

„Budeme se snažit propojit naše globální publikum a restaurace, které se potřebují zotavit,“ dodal.

Londýnská organizace se už v minulém týdnu potýkala s vlnou kritiky na sociálních sítích, když vydala hodnocení 50 nejlepších restaurací v Asii.

Změna priorit

Například Joe Warwick, jeden ze spoluzakladatelů žebříčku, rozhodnutí společnosti schvaluje. „Byl jsem kritický, když minulý týden firma zveřejnila seznam asijských restaurací online, ale teď se rozhodli správně,“ sdělil. „Organizace jako 50 nejlepších by měly používat svůj dosah a sílu, aby pomohly restauračnímu průmyslu v této těžké době dostat se zpět na nohy,“ dodal.

Podporu společnosti vyjádřilo také mnoho zástupců světově známých restaurací. Navzdory tomu, že celá řada šéfkuchařů vnímá nevyhlášení letošního žebříčku jako problém, uvědomují si, že sektor má podstatně větší problémy. „Chápu, že je aktuálně mnohem důležitější myslet na ty, kteří trpí, ne na ty, již jsou nejúspěšnější,“ říká například Massimo Bottura, italský kuchař ve vyhlášené restauraci Osteria.

„50 nejlepších“ je žebříček známý po celém světě. Není výjimkou, že podniky, které ocenění od společnosti William Reed získají, zaznamenají i obrovský nárůst zájmu klientů a odpovídající růst příjmů. Například restaurace El Celler de Can Roca ve Španělsku, která byla v roce 2013 označena za podnik č. 1, informovala, že do 24 hodin po vyhlášení zaregistrovala dva miliony žádostí o rezervaci.

Restaurace hodnotí 1040 kuchařů, novinářů a cestovatelských gurmetů. Od letoška je každá skupina nově zastoupena zhruba z jedné třetiny. Kritici ale stále připomínají, že nejsou jasně definována hodnotící kritéria, na jejichž základě se jednotlivé restauranty posuzují. V první padesátce žebříčku nejlepších restaurací se v loňském ročníku neobjevil žádný český podnik.

Reklama

Související témata:

Doporučované