Hlavní obsah

Titul se uhrál na trávníku, další věci si u zeleného stolu urvou silnější psi

O tom, kdo půjde do pohárů a kdo bude hrát ligu v příští sezoně, rozhodne zasedání Ligové fotbalové asociace, jíž předsedá Dušan Svoboda.

Reklama

Nad tím, jak se vyřeší závěr fotbalové ligy, na který v minulém týdnu přece jen udeřilo koronavirové strašidlo, se ve svém pravidelném pondělním glosáři zamýšlí Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Právě před týdnem jsem glosář končil těmito slovy:

„Absolutní základ je v tom, aby se všechny zápasy podle rozpisu sehrály. A aby covid-19 neudělal ze zbytku soutěže nesrozumitelnou bramboračku. Ať už se bude na trávnících dít cokoli, vše bude lepší než řešit výsledky ligy u zeleného stolu. Tak se modleme…“

Všechno nasvědčuje tomu, že se mi toto vroucí přání bohužel nevyplní. A to podle očekávání v souvislosti s lokálním centrem virové nákazy na Karvinsku.

V tamním prvoligovém fotbalovém celku byli na covid-19 pozitivně testováni tři hráči a jeden další pracovník klubu. Na celé mužstvo tak byla ve čtvrtek uvalena čtrnáctidenní karanténa.

A to je skutečnost, která zavdává velkou pravděpodobnost předpokladu, že se fotbalová liga v této sezoně v kompletní šíři svého programu neodehraje. A mnohé se tak bude muset rozhodnout nikoli na trávníku, ale u zeleného stolu.

Že je liga vážně ohrožena, musel přiznat i Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace, až do případu Karviná zdroj bezbřehého optimismu.

Klobouk dolů, jednu věc zvládli karvinští kluboví představitelé, včetně tiskového mluvčího, takřka dokonale. A sice po několik dní totálně ignorovat média. Opravdu naprosto bezprecedentní přístup.

To vše ale bohužel až poté, co klub zcela trestuhodně ignoroval rizika a nechal hráče v kontaktu s kondičním trenérem mládežnických týmů, jenž zároveň pracuje v dole, kde je mezi horníky výskyt nemoci covid-19 nejintenzivnější.

Tedy alespoň podle verze, kterou v rozhovoru s Radiožurnálem, tedy v jediném mediálním výstupu představitele klubu, paradoxně tragikomicky „proflákl“ Petr Mašlej, asistent trenéra a člen správní rady MFK Karviná.

Jestli si Karvinští pustili do kabiny covid-19 schválně, aby se tak zachránili v lize, ponechme jejich svědomí. A také internímu vyšetřování Ligové fotbalové asociace, protože se opravdu nezdá, že by klub udělal maximum pro to, aby se nákaze vyhnul. Jakkoli je to v oblasti, kde je nyní šíření viru nejintenzivnější v republice, bezpochyby nesnadné.

No a co teď s tím:

Karviná je v karanténě do čtvrtka 16. července. V případě, že už by pak po kontrolních testech byl celý tým „čistý“, by musela dostat krátký čas na trénink. Pak na sehrání dvou zbývajících kol skupiny o udržení. A pak by teprve mohla přijít na řadu baráž mezi týmy I. a II. ligy.

Liga si sice v květnu odhlasovala, že nejzazším časovým bodem, dokdy lze hrát sezonu 2019/20, je 2. srpen. Ale vůle táhnout to až na tento nejvzdálenější možný horizont je všeobecně minimální. Hlavně proto, že 22. srpna už začíná další ligový ročník. A nějakou tu dovolenou a přípravné období chtějí všichni. Navíc nikde není psáno, že bude v Karviné za 14 dní v týmu ohledně onemocnění covid-19 všechno v pořádku.

Navíc hrozí, že bude celé město Karviná kvůli tamní epidemiologické situaci uzavřeno, což by fotbalové zápasy ve městě po dobu opatření úplně znemožnilo.

Něco může naznačit i skutečnost, že už 23. července započne v Česku možnost realizovat přestupy. Kdyby se tedy soutěžní zápasy ročníku 2019/20 hrály i po tomto datu, mohly by do nich kluby nasadit i nové posily. Což by byla další rána regulérnosti soutěže.

Další fotbalový postup určí úterní zasedání ligového výboru Ligové fotbalové asociace. Předpokládejme, že svolá ligové shromáždění zástupců všech 32 profesionálních klubů. A to už velmi brzy, spekuluje se o čtvrtku nebo pátku. A tam se rozhodne o tom, jak vlastně v této sezoně liga dopadne.

Titul?

Tady je rozhodnuto. Aby mohla Slavia obdržet mistrovský pohár, stačí, aby se ve středu v klidu a pořádku sehrály zbývající tři zápasy skupiny o titul. Po utkání Slavia–Sparta ho dostanou domácí. Hosty může v této sezoně těšit alespoň pohárová trofej, získaná ve finále v Liberci.

Pohárová účast?

Tady už je to celé krapet složitější. Tedy na jedné pozici.

Jisté je, že Slavia a vicemistrovská Plzeň půjdou do předkol Ligy mistrů. Sparta coby vítěz národního poháru může za jistých okolností (více zde) rovnou do skupiny Evropské ligy, spíše však do předkola. Kvalifikace Evropské ligy pak bezpochyby čeká ještě čtvrtý tým ligy.

No a pak ještě jeden celek. A tady je ta hlavní nejasnost.

Za normálních okolností by se vítěz takzvané prostřední skupiny o Evropu, konkrétně vítěz dvojutkání Mladá Boleslav – Bohemians (po prvním zápase 3:0), utkal o právo startu v předkole Evropské ligy s pátým celkem skupiny o titul.

Jenže…

Zatímco v otázce titulu normy v případě nedohrání ligy výslovně zmiňují, že může být udělen, sehraje-li se komplet právě alespoň skupina o titul, u pohárových účastí je tomu malinko jinak.

Tady norma říká, že zůstane-li něco nedohráno v jakémkoli segmentu, pak pohárovou účast nadiktuje pořadí ve skupině o titul.

To znamená, že tu poslední evropskou pozici by bral pátý celek skupiny o titul, aniž by o ni musel bojovat s nejlepším ze skupiny prostřední.

Je tedy dost dobře možné, že se zápasy mezi Mladou Boleslaví a Bohemians hrají pro srandu králíkům, jak se říká u nás na Turnovsku. Čili zbytečně.

O tom, jestli bude zachována přísná litera regulí, nebo jestli se ta liga sportovně dohraje, když tomu zainteresovaným týmům žádná karanténa nebrání, rozhodne ligový výbor nebo asi zejména ligové shromáždění.

Co je na tom dále podstatné, jsou bezpochyby osoby a obsazení. Nevíme totiž, zda ve skupině o titul skončí čtvrtý Liberec, nebo Jablonec, který teď na lokálního rivala bod ztrácí.

V poslední „rundě“ je čeká souboj na dálku. Jablonec ve středu hraje s Baníkem, Liberec v Plzni. Kdyby měli v konečné tabulce stejný počet bodů, bude na tom lépe Jablonec, protože byl výš v tabulce po 30 kolech.

Zopakujme, že čtvrtého čeká předkolo Evropské ligy určitě. A pátý se o něj buď bude, nebo nebude muset utkat s Mladou Boleslaví, pokud tedy „klokani“ nějakým zázrakem ztrátu 0:3 z města automobilů v úterý neotočí.

A pak tu máme otazníky se záchranou a hlavně s postupem do první ligy.

Za normálních okolností by šel poslední z první ligy přímo dolů a vítěz druhé nejvyšší soutěže nahoru. Týmy s pořadovými čísly 14 a 15 z ligy by se pak do kříže utkaly v baráži s týmy číslo 2 a 3 ze druhé ligy.

Pokud ale zůstane prvoligová soutěž nedohrána, pak podle řádů platí, že z ní nikdo nesestupuje a pro příští ročník ji doplňuje vítěz druhé nejvyšší soutěže s tím, že by se tedy hrálo v sedmnácti.

Proti lichému počtu účastníků už se zdvihá vlna nevole jak mezi fanoušky, tak zejména mezi kluby. A tak se pracuje s variantou, že by nejvyšší soutěž 2020/21 byla osmnáctičlenná. Což by pak bezpochyby znamenalo zrušení nadstavby a ligu na 34 kol.

Potíž je v tom, že ono hypotetické rozšiřování ze 17 na 18 nemá už vůbec žádnou oporu v řádech. A tím pádem ani nastavený mechanismus, jak k tomu osmnáctému dojít.

Nabízejí se v zásadě dvě možnosti: Nechat postoupit i druhý tým druhé ligy. Anebo uspořádat baráž mezi druhým a třetím týmem druhé ligy.

Protože ten bronzový druholigový celek, který se mohl původně těšit na baráž s prvoligovými celky, by byl jediným, kdo by v celé téhle šlamastyce ostrouhal.

Připomeňme aktuální druholigové pořadí: 1. Pardubice 64 bodů / 27 zápasů, 2. Brno 63/28, 3. Dukla 53/28, 4. Hradec Králové 48/28.

Ti naivnější z nás mají tendenci domnívat se, že fotbalové orgány hledají vždy co nejtransparentnější, nejsportovnější a nejspravedlivější řešení problémů. Ti, co vidí svět v temnějších konturách, se nad tím pousmějí a budou vycházet z předpokladu, že v zásadě se nejdříve zákulisně dohodne, v čí prospěch má co dopadnout. A pak se k tomu dodatečně namaluje nějaká cesta.

Pokud bychom snad přistoupili na legendární tezi, kterou kdysi v horníkovských odposleších formuloval havířovský delegát Jiří Vlček, a sice tu, že silnější pes m**á, pak vězte, že se v těchto otázkách spekuluje, že nejsilnějším hafanem je v boji o poháry Peltův Jablonec, v postupových hrátkách pak Zbrojovka Brno. Protože jde o druhé největší město v Česku a postup do ligy by bezpochyby podpořil myšlenku kýžené přestavby stadionu.

Převedeno do reálné situace:

Pokud by měl pátý v lize skončit Jablonec, šance Mladé Boleslavi (či Bohemky) na zápas s ním by podle zákulisních spekulací byly menší, než kdyby se to týkalo Liberce.

A dole by prý „věrchuška“ nejvíc ze všeho uvítala, kdyby Zbrojovka Brno skončila v tabulce první. Pak by dodatečný zápas či zápasy mezi Pardubicemi a nejspíš Duklou Praha patrně nikomu moc nevadily. Ale pouštět do takové nejistoty Zbrojovku by se údajně nikomu moc nechtělo.

Ve středu je na programu dohrávka Třinec–Pardubice, pokud by výhrou v ní odskočili Východočeši svému „stíhači“ z Brna už na čtyřbodový rozdíl, byly by tu karty před jednáním ligového shromáždění, které asi přijde ve čtvrtek či v pátek, také rozdány jasněji.

Pokud dovolíte můj osobní názor: Ve světě, ve kterém bychom si přáli žít, by samozřejmě měly prioritně rozhodovat výsledky sportovních soubojů, a ne co zrovna vyhovuje někomu, kdo je momentálně víc „na forhontě“ nežli jiný. To zaprvé.

Zadruhé: Pokud tomu nic reálného, jako například koronavirus, nebrání, tedy s výjimkou nedokonalé normy, která je proti, pak se jeví jako sportovně přirozené dohrát souboje o poslední evropské místo na trávníku.

I kdepak, holenku! Norma je norma, namítnou jistě mnozí.

A mají bezpochyby pravdu. Ale pokud bychom měli být přísně striktní v tomto punktu, lze pak těžko obhájit, že by se zároveň zcela mimo jakoukoli kodifikovanou normu rozšiřovala liga nikoli na 17, ale na 18 týmů.

Čili když už se bude ze sportovních důvodů improvizovat na jednom poli, asi není důvod neimprovizovat na jiném.

Ať tak či onak, liga končí nesrozumitelnou bramboračkou. Na druhou stranu buďme rádi, že se odehrálo, co se odehrát dalo. A za to všem zúčastněným patří dík.

Tedy kromě Karviné, bohužel.

Reklama

Související témata:

Doporučované