Hlavní obsah

Titul Vesnice roku nebude kvůli koronaviru udělen ani letos

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Titul Vesnice roku nebude kvůli epidemii koronaviru udělen ani letos. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) dnes na Twitteru oznámila, že soutěž v letošním roce nebude vyhlášena.

Článek

Loňský šestadvacátý ročník organizátoři kvůli epidemii zrušili.

„Rozhodli jsme se s organizátory nevyhlásit oblíbenou soutěž Vesnice roku. Její konání by bylo v mnoha ohledech limitováno, a účastníci by tak nezažili soutěž se vším, co k ní už tradičně patří,“ napsala ministryně. Věří, že příští rok se soutěž uskuteční „v plné síle“.

Loni Ministerstvo pro místní rozvoj oznámilo zrušení soutěže počátkem dubna. Peníze za registrační poplatky obcím organizátoři vrátili.

Soutěž poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Od roku 1996 patří k vyhlašovatelům také Ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. V roce 2007 se k nim připojilo Ministerstvo zemědělství. Mezi hodnotící kritéria soutěže patří společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavby a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství a krajinu, chystané záměry a informační technologie a koncepční dokumenty obce.

Vesnici roku vybírá hodnotící komise ze 13 vítězů krajských kol. Poslední dokončený ročník v roce 2019 vyhrála Lipová na Děčínsku, soutěže se tehdy zúčastnilo 206 obcí.

Reklama

Doporučované